Pagini

23 ian. 2011

unde-i taxa ....nu-i tocmeala...dar nici botez sau inmormantare.

 Si iarta-ne doamne pacatele noastre precum si noi iertam gresitilor nostrii.....""

oare ????/

 Duminică 23 ian 2011
Darius Cocan va fi botezat în judeţul Cluj, după ce preotul din localitatea Hădăreni a refuzat să-l creştineze. Motivul ar fi restanţele părinţilor la plata contribuţiei către biserica din sat.
Hotărârea ca micuţul lor să nu fie botezat a fost luată de consiliul parohial şi a fost susţinuă de 90% dintre enoriaşi.
  
 Joi 23 sept 2010
Oamenii nu şi-au permis să plătească suta de lei anuală, contribuţie la biserică. Şi n-au avut nici de unde să dea 250 de lei pentru renovarea ei (sau ceva similar, oricum). Cînd s-au hotărît să-şi boteze copilul de două luni jumate, preotul i-a trimis la sănătoasa.

 5.august 2010
...Oamenii ii primesc cu smerenie (de boboteaza n.a) , in speranţa că apa sfinţită le va feri casele de necazuri. Un alt obicei, mai mult sau mai puţin creştinesc, este răsplata de 10 - 15 lei, după buget, pe care enoriaşii o plătesc feţelor bisericeşti pentru că le-au vizitat casele. Dar asta nu e tot. După ritual, cei care il insoţesc pe preot mai intind o dată mana după "contribuţie". In acest an taxa pe credinţă este 100 de lei. Anul trecut, chiar dacă a fost un an de criză, "contribuţia" a fost majorată de la 50 la 100 de lei. Nu te obligă nimeni să plăteşti, dar dacă ai nevoie de preot pentru o inmormantare, nu va veni pană cand toate dările vor fi achitate.

 22 octombrie 2009
Vecina mea de peste stradă este mai săracă. Soțul său s-a îmbolnăvit și a murit într-un moment în care veniturile familiei erau mult prea mici pentru a plăti și cei 50 de lei pentru biserică. Mai aveau și patru copii de crescut, o situație materială precară. Când au mers cu mortul la biserică, popa a refuzat să-l îngroape. Motivul-nu plătiseră taxa. Noroc pe săraca femeie că și-a făcut milă un om cu suflet din vecini și i-a dat 100 de lei pentru a achita taxele și pentru a putea să-și înmormânteze soțul cum se cuvine.
etc...etc...


Pe cand scriam cele de mai sus diavolul,mi-a soptit....
"Du-te la Dumnezeu...in fata lui toti sunteti egali....."
m-am dus,
dar smecherul nu mi-a spus ca s-a asezat el in locul lui Dumnezeu 
sa ma primeasca....!!


sursa1
sursa2

9 comentarii:

Rodica Botan spunea...

Incredibil...Indiferent ce fel de confesiune religioasa ar fi...domnii astia ar trebui scosi afara din functiile pe care le au- nu au ce cauta sa il reprezinte pe Dumnezeu - sint o contradictie la religia crestina- de orice culoare ar fi ea.
Biblia spune ca cei care cunosc Adevarul si nu-l practica vor fi pedepsiti cu mult mai mult decit cei care nu au stiut despre Dumnezeu.
Oribil...

cherie spunea...

Rodica, stiu ca esti baptista, sau oricum, nu esti ortodoxa, voi platiti ceva la biserica?
Eu auzisem ca la voi se aduna o contributie (oarecum mereu la fel)la fiecare slujba. La noi nu.
Nu stiu cum este cu preotii de care se scrie aici si despre care am mai auzit si prin alte ocazii dar de obicei sunt certuri personale intre preoti si enoriasi si trebuie sa recunosc ca multi credinciosi se cearta cu preotii ca la usa cortului... Dar oameni sunt !
Eu dau totdeauna preotului ceva... Nu pot spune ca asta m-ar saraci. Dar nici prea mult....

Anonim spunea...

pacat ca pe fata preotului de la tanacu ati pus bani si porcarii,preotii sint oameni nacuti de noi cu pacate daca ei iti cer bani nu e obligat sa le dai.iar intre noi si Dumnezeu nu se poate interpune nimeni

viorica abbu spunea...

ba da, politia
cum de altfel a si facuta-o.

in rest nu stiu cine e popa, e din google images.

Anonim spunea...

Acesti oameni care spun ca nu a vrut preotul sa le boteze copilul mint asta daca ii mai poti numi oameni avand in vedere faptul ca au mintit in legatura cu biserica. Adevarul este urmatorul:tatal copilului s-a dus la preot sa il intrebe dc ii boteaza copilul. Preotul i-a spus ca il boteza dar ca trebuie sa isi achite banii pt repararea bisericii iar dc nu au le da el 100lei ca sa nu fie probleme. (acesate decizie de a nu mai face nici o slujba religioasa a fost luata de membrii consiliului nicidecum de preot iar pt a nu crea probleme intre sateni proetul pt a-l putea boteza pe copil a vrut sa il ajute dand-ui aceasta suma de bani). Dar tatal copilului i-a aruncat banii inapoi la preot spunand ca el nu e milog si ca o sa isi boteze copilul la alta biserica. Asa ca s-a dus la Turda la biserica si l-a mintit pe preotul de acolo ca preotul din sat NU VREA SA II BOTEZE COPILUL. Din fericire a avut cine sa ii spuna adevarul la preotul care a botezat dar asta s-a intamplat numai dupa botez. Asa ca preotul din Turda a venit la Hadareni la acesti mincinosi acasa si le-a spus ca e pacat ca au mintit iar banii ce au vrut sa ii dea lui pt botez(adica 100lei) sa ii duca la biserica din sat pt ca e in renovare. Deci in concluzie acesti oameni au bani (sa nu uit sa va spun ca i-au dat si soferului care i-a dus 30lei)dar ca nu au stiut cum sa faca sa apara copilul la TV si in presa cred eu. PACAT CA AU MINTIT IN LEGATURA CU BISERICA SI PACAT DE ACEL COPIL CA AU ASEMENEA PARINTI. RUSINEEEEEEEEEEEEE......

viorica abbu spunea...

nu....rusinea ramane a preotului....
nu de bani avea nevoie tatal,ci de botez.
iar rusinea se intinde si asupra membrilor consiliului parohial care adauga dari oamenilor cu de la sine putere.

Bisrica imbuibata,mincinoasa si fatarnica poarta rusinea draga anonimule....
Biserica care s-a ingrasat ca o capusa pe spinarea oamenilor,acesti "slujotori ai domnului"
care nu mai au frau la desantarea lor si ma bogatiiale ce le vor sa le adune...
ce credinte?
ce smerenie?
ce piosenie?
si diavolul poate lua lectii de la ei cum sa subjuge constiinta omului

Anonim spunea...

Nu e bine ce zici.De acord ca tatal avea nevoie de botez dar in momentul in care membrii consiliului s-au dus la el sa cera bani pt a se repara biserica el a spus ca nu are nevoie de biserica.Si atuni cei care au dat din putinul care il au de ce sa fie de acord cu el? Si oricum am inteles ca si-a cerut scuze. Probabil si-a dat seama de ce greseala a facut si acum regreta. E prea tarziu pt regrete.........Si totusi pacatul ramane a lui , nu a preotului sau a consiliului sau a consatenilor . Minciuna e un pacat mare si mai ales dc minti in legatura cu ceva ce e Sfant. Dumnezeu sa le ierte pacatele si sa aiba grija de acel micut care nu are nici o vina ,sa creasca si sa nu platesca el pt greselile parintilor.

viorica abbu spunea...

Spune te rog,castigurile bisericii ajung la enoriasi ???
este total interzis sa puna biserica biruri pe spatele enoriasilor...
banii lor ajung in buzunarele largi ale popilor si ale BOR...
biserica castiga FABULOS numai din tamaie,lumanari si pomelnice...
de ce sa plateasca satenii biserica?
au actiuni asupra ei ?
au parte la pamantul pe care e construita...
TOATE APARTIN BOR BOR sa plateasca
daca nu e in stare sa ajute oamenii saraci,macar sa nu-i inglodeze....

asa cum am spus si repet cu toata raspunderea: CAPUSI...CU CRUCEA IN MANA (unii din ei ca di fericire mai sunt ici colo si preoti care raman oameni)

Anonim spunea...

Nu ajung la enoriasi iar la un sat de 300 de oameni nu ai ce castiguri mari sa ai. Banii ce s-au adunat acum au fost cheltuiti toti pt biserica:s-a schimbat acoperisul pt ca ploua in biserica, s-a renovat tot exterirul si s-au pus geamuri termopan,s-a pavat curtea bisericii,pt ca la biserica nu s-a mai facut nimic de cand a fost ridicata.(pt tot ce s-a facut sunt chitante), O singura data s-au mai adunat bani pt interior iar asta a fost acum multi ani.Si la un moment dat acest preot o sa paraseasca aceasta parohie iar tot ce e facut la biserica o sa ramna acolo nu o sa i-a nimic cu el pt ca biserica e a satului nu a preotului. Imi pare asa de rau ca s-a ajuns la asa ceva si ca situatia a luat o asa intorsatura. Preotul slujeste de 25 ani in sat si nu a avut niciodata probleme. Dar cum in orice padure mai exista si uscaturi e cumva normal sa se mai intample cate o nenorocire ca asta. Nu contest faptul ca nu exista preoti care fac si lucruri nelalocul lor dar acest preot din sursa sigura iti spun ca nu ar face asa ceva,adica sa le i-a banii oamenilor. Si pana la urma oricum ii boteza copilul ca doar nu il lasa nebotezat mai ales ca a vrut sa ii de-a el bani sa nu fie probleme intre ei satenii nu intre tata si parinte dar categoric a refuzat. Un om care are mintea intrega chiar dc e sarac nu face asa ceva, ca doar el singur s-a plans in fata unei intregi tari ca nu au bani. Poate intr-o zi Dumnezeu o sa ii de-a doar atatia cat a zis ca are si sunt curioasa atunci cum va fi. Am uitat sa iti zic ca si la locul de munca a chemat PTO TV-UL ca s-a certat cu colegii. Deci dc si pt asa ceva chemi televiziunea insemna ca undeva in capul acestui on ceva nu functioneaza corect si de nu remediaza cat mai curand aceasta problema o sa se mute postul PRO TV la el acasa. Imi pare rau asta e parerea mea despre acest *OM*.

Trimiteți un comentariu

alegeti va rog un nume daca comentati,
asa este politicos...