Pagini

24 ian. 2011

Allah sau Dumnnezeu ?

Este titlul unui subiect ce se discuta pe forumul   Pe Ganduri

Referitor la acest subiect eu am o teorie,mai bine zis o parere personala.
Am sa o postez aici,cu rugamintea sa considerati ce este o parere proprie si nicidecum o critica, sau o desconsiderare a altor pareri.

Yeshua,evreu din Galilea,a vazut propria religie,conducatorii ei si comportarea lor cu alto ochi, in spirit extrem de critic.
Departe de Ierusalim unde era concentrata puterea administrativa si religioasa.el avea  cunostiintele omului simplu asupra vietii desi stia foarte bine invatatura tanahica.
A hotarat sa propage esenta ei adevarata,sa nu faca compromisuri, sa nu accepte "mita" celor mari, care repede s-au simtit stanjeniti de acest idealist periculos care adauna masele in jurul lui
Colac peste pupaza, in aceea vreme,evreii  organizau  revolta impotriva romanilor,lucru care i-a ingrijorat si mai tare pe rabinii atotputernici,care preferau linistea personala si relatia buna cu romanii...
Ce faci in asemenea situatii?

Ca sa scapi de incomod,il declari pe rasculat,ori nebun,ori sfant.
Dar romanii, nu au intrat in joc, asa ca rabinii au ales a treia cale.
Sa-l declare impostor,caci poporul bucuros ca cineva il asculta si pe el,ba mai mult ataca bogatii sugerandu-le sa-si imparta averea., l-au numit nu mai mult, nu mai putin decat Messia....Messia cel asteptat de evrei..
Da, Mesia trebuie sa vina.
Adevarat...dar cat mai tarziu ...caci de asteptarea venirii lui, profitau din plin rabinii....
Insotit de cativa devotati,la fel oameni simpli ca si el,care au interpretat multe lucruri ca minuni,ca semne de sus,el insusi a inceput sa creada ca este destinat sacrificiului.
Yoshua este rastignit pe cruce -cum era obiceiul atunci.
Aici se intampla doua lucruri.
Yeshua este dezamagit cand vede ca s-a amagit singur si ca trebuie in final sa moara si striga: "Elli,Elli,lama sabahtami...?"
Adica de ce m-ai parasit doamne??
O strigare la fel de normala de altfel si pentru un muritor de rand,fara a fi neaparat trimisul lui Dumnezeu.
Al doilea lucru,atat romanii cat si evreii din Ierusalim,bucurosi ca au scapat de razvratit i-au agatat in batjocura o placuta:
I.N.R.I...crestinii o traduc: Isus Nazarineanul regele Iudeilor.
Iudeii nu traduc, pentru ca la punctul asta, pentru ei problema este incheiata-impostorul a primit pedeapsa.
Punct.

Isus nu spune in nici-o ocazie ca este Dumnezeu...nu poate face asta atata timp cat se sacrifica ca pamantean pentru Dumnezeu...este mielul sacrificarii, ilustrat ca obicei evreesc-asta da,poate.
Isus de asemeni nu a spus inainte de rastignire aceste cuvinte:
“Eu sint Calea, Adevarul si Viata.”
prin simplul fapt ca nu stia daca si cum vor evolua ideile sale.
Toate cele spuse de evanghelisti, fostii lui prieteni si admiratori 200 de ani mai tarziu nu se pot lega de el ca intemeitor de religie.
El nici macar nu a cunoscut cuvantul Crestin....
Ideea umanismului religiei,a schimbarii din temelie a orientarii ei, a fost ceea ce au propavaduit mai departe primii crestini,aparuti dupa moartea lui...
Acest personaj intr-adevar merita atentie speciala.
Nu este lucru simplu sa scindezi o religie care avea deja o vechime de  aproape 2000 de ani.
Nu este usor sa pui  amprenta pe destinul atator oameni, generatii dupa generatii, desi nu s-a gasit nici-o urma arheologica,nici-o marturie scrisa sau materiala a trecerii pe pamant atat a lui cat si a discipolilor lui.
Nimic...nimic...nimic..
Toate cele pomenite in cartile sfinte au fost scrise si re -constituite dupa multi ani...

Dar subiectul este "Allah sau Dumnezeu".
Intre Allah si Dumnezeu- tot dupa parerea mea personala- nu este nici-o legatura.
Nici nu poate exista.
Arabii se inchinau la Idoli,pana Mohammed a ales dintre toti idolii pe "seful lor" si le-a zis apropiatilor,companionilor:
-El va este dumnezeul, il cheama Allah,iar mie care sunt profetul lui,dupa cum mi-a spus ingerul Gabriel, imi veti da da supunere oarba voi si urmasii vostrii....."
Cu vorba buna sau cu sabia, aceasta a treia religie monoteista s-a raspandit in special la populatiile apte de a se supune neconditionat unei divinitati, populatii mai putin evoluate, din locuri departate de civilizatie, traite in conditii speciale de desert,de izolare.
Interesant de ce Muhammad nu a spus..."Isus este fals..." eu sunt adevaratul fiu a lui Dumnezeu"

De ce ? Eu cred ca arabii din desert auzisera destul de putin de evrei, de Yoshua,de Isus,de Adam si Eva si de Dumnezeu...

Asimilarea la Islam a tuturor personajelor din vechiul sau noul testament, este o stratagema de a intinde cat mai mult in istorie existenta islamului..daca se poate pana la Adam si Eva,desi m-ar mira ca Eva fara haine, sa apara ca o buna musulmanca.
Conferirea unor alte nume acestor personaje biblice, este identica cu stratagema crestinilor care pentru a separa religia noua, de radacinile ei evreesti,au spus ca Isus s-a nascut din fecioara, direct prin Duhul sfant...
Lucru care -scuze-dar cel putin pentru mine- este hilar.
Se pare insa ca alta posibilitate tehnica pentru aceasta separare nu s-a gasit...Iar procesul continua :Alte si alte bucati de credinte,mai "neo",mai "penti",mai "protestante",se despart din religia crestina si fiecare pune la baza " o descoperire" -cum ca altii nu vad adevarul....!!
Si toate aceste biserici si secte si grupari si serie de profeti,vor de fapt ce au vrut rabinii evrei...
sa traiasca in liniste,in bunastare,in rugaciuni si penitente,dar mai ales sa aiba o mare masa ascultatoare si docila care sa ii sustina in aceasta minunat rai...numit viata pe pamant.




6 comentarii:

Anonim spunea...

Sustin 100% ce spui aici, aceasta este adevarata esenta a religiilor si nu niste basme ridicate la rang de "cuvant divin". Dumnezeu ca supraom omniscient, omnipotent, etc, este un cretinism absolut, nascut din bezna mintii umane. Cata minte poate avea cineva care isi inchipuie ca Dumnezeu sta sa numere cate plecaciuni face pe zi si se supara daca nu sunt facute corespunzator? Acestea sunt niste tipare ale noastre, ale oamenilor, bine s-a spus ca Dumnezeu este facut dupa chipul si asemanarea oamenilor si nu invers.

viorica abbu spunea...

Dumnezeu ca supraom ,da....
dar credinta nu o poti lua omului...credinta in bine,in rau
credinta in puterea naturii sau a puterea energiei,
credinta in dumnezeu -IN MASURA IN CARE NU FACE DIN ASTA AFACERE COMERCIALA SI NU OBLIGA SI PE ALTII SA CREADA CA EL.

Anonim spunea...

Din pacate cei care fac din credinta afacere comerciala sau incearca sa o impuna altuia ies tot mai mult in fata. Se pare ca nu e "cool" daca nu te lauzi peste tot cum ai imbratisat cutare sau cutare credinta, evident ascunzand pe cat se poate adevaratele motive. E dezgustator dupa parerea mea!

cherie spunea...

:))) God, Allah, Iehova, Dumnezeu, nume diferite pentru aceeasi notiune, o entitate care a creat universul. Diferenta exista doar intre ce cred ca trebuie sa faca pentru a intra in gratiile acestei entitati cei care o numesc cum o numesc...
Problema in discutie este : "Chiar exista o entitate care a creat universul sau universul s-a creat singur ? Si daca ar exista, chiar are niste pretentii de la noi ?"

Anonim spunea...

abbu si corneliu, bateti campii prin Baragan! a tunat si v-a adunat... va tot laudati unul pe altul, adevarat este ca v-au murit laudatorii... nimeni , daca este intelept, nu imbratiseaza o religie pentru a face din aceasta o afacere comerciala. Da-mi concret un exemplu de afacere , un sarac care este de ex crestin, cum se poate imbogati daca se roaga? Sau se duce la preot si se spovedeste? Sunteti amandoi penibili, nu dati exemple concrete.. sunteti ca doi orbeti in lumina zilei, rataciti...

Anonim spunea...

Eu cred ca Abbu a vrut sa spuna ca nu omul de rind care practica sau adopta o religie este cel ce face bani din religie, din contra, el este partea exploatata care plateste. Conducatorii spirituali, ca Imamii, Rabinii, Preotii si institutiile religioase pe care le reprezinta. Si bineinteles miscarile politice care au la baza indoctrinatia religioasa, ei sint cei profita de pe urma creinciosilor.

Trimiteți un comentariu

alegeti va rog un nume daca comentati,
asa este politicos...