Pagini

11 ian. 2011

Proteste violente in Tunisia si Algeria

In  ultimele valuri de protest ce s-au declansat acum aproape o luna  s-au soldat cu 11 morti si mai multi raniti.
Oficialii declara ca furia protestatarilor vis-à-vis de lipsa locurilor de munca din Tunisia s-a ciocnit sambata cu fortele de ordine din orasele vestice Kasserine si Thala, la granita cu Algeria.
Associated Press a mai raportat si asupra unor decese in urma tulburarilor din Regueb.
Scandalurile din Africa de Nord au izbucnit luna trecuta, atunci cand un tanar de 26 de ani din orasul Sidi Bouzid, proaspat absolvent la universitate si care nu si-a putut gasi alta meserie decat cea de vanzator ambulant, si-a dat foc dupa ce politia i-a confiscat marfa




Algeria: Doi morti in protestele fata de cresterea pretului la alimente

Protestele au intrat deja in a cincea zi in Algeria, unde se desfasoara, de cateva decenii, o insurgenta islamista brutala.
Cel putin 300 de politisti si 100 de demonstranti au fost raniti in timpul protestelor. Manifestatiile au inceput cand grupuri de tineri s-au revoltat fata de cresterea preturilor la alimentele de baza, a anuntat, la postul de radio national, ministrul de Interne Dahou Ould Kablia.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Dar nici despre aceste incidente sangeroase, nici despre masacrarea crestinilor din tarile arabe, ca si despre alte mari blestematii nu se vorbeste in mass media mare si nu se protesteaza in preacinstitele foruri mondiale de aparare a drepturilor omului.
Si ele nici nu trezesc "protestele indignate ale opiniei publice".
Daca inca n-ati aflat de ce, care e marele secret, vi-l dezvalui eu: atata timp cat nu pot asociate cat de cat de Israel, n-au niciun haz...
Pentru convingere, urmariti un timp relatarile din lume si veti vedea singuri.
Iar dupa aceea, trageti singuri concluziile.
Corneliu.

Anonim spunea...

Corneliu, cunoaste lumea aceasta si pe urma vorbeste,si nu generaliza nu cunosti nici Algeria si nici Tunisia sunt super diferite de tarile arabe.Despre crimele abominabile in care au murit si disparut in ani 1990 (daca nu ma insel si-mi aduc bine aminte )zecidemii de algerieni ai auzit in viata ta? si e vorba de zeci de mii de vieti pe parcursul a cativa ani.Dictaturile,politica obscura ,subjugarea oamenilor de rand e aceiasi si in Israel si in America si in Tunisiasi sau Algeria.Si ca sa te informez mai bine: in Tunisia e revolutie ! vor sa inlature de la putere un presedinte dictator la fel ca Ceausescu care e in fruntea Tunisiei de mai bine de 20 de ani si care terorizeaza Tunisia sub obladuirea Frantei.Mai bine roagate pentru sufletele nevinovate ce au murit deja pentru o aceasi cauza ca si a noastra in dec. 1989.Dumnezeu sa aibe grija de poporul tunisian

Anonim spunea...

Zine el-Abidine Ben Ali, preşedinte al Tunisiei începând din 1987



Nu mai puţin de 14 persoane au murit în Tunisia în urma revoltelor populaţiei nemulţumite de scumpirea alimentelor şi creşterea ratei şomajului într-o ţară până acum stabilă politic şi cunoscuta ca destinaţie turistică. Victimele au murit împuşcate de forţele de ordine, care, potrivit guvernului, au acţionat în legitimă apărare.

În Franţa, fosta putere colonială din Tunisia, presa îl acuză pe preşedintele Ben Ali, aflat la putere de 23 de ani, "Liberation" numindu-l "Ceauşescu al nisipurilor", cu referire la sărăcia în care este ţinută o mare parte a populaţiei. Acelaşi cotidian de stânga face o paralelă între cazul unui tânăr comerciant care şi-a dat foc în Tunis şi cel al studentului Ian Palach, care a murit în mod identic la intrarea trupelor sovietice în Praga, in 1969. "Este de bonton, în anumite cercuri, ca regimul lui Zine el-Abidine Ben Ali să fie prezentat drept un raul mai mic, să i se ierte brutalităţile, datorită luptei împotriva islamismului, de a se minimiza corupţia care guverneaza, să se spună că atât timp cât nu te preocupă politica, nici poliţia nu se va ocupa de tine", scrie "Liberation". "Credeam că Tunisia este ţara unei mari culturi şi a rafinamentului. Descoperim o Coree de Nord mediteraneană", scrie cotidianul francez.

Statele occidentale au tratat cu îngăduinţă excesele autoritare din Tunisia şi Alheria, întrucât cele două regimuri sunt aliate în lupta împotriva terorismului islamic. Telegramele publicate de Wikileals arată însă că diplomaţia SUA avea ştiinţă despre "mafia" care conduce Tunisia şi desptre excesele familiei prezidenţiale.

Organizaţia Reporteri fără Frontiere informează că mai mulţi bloggeri tunisieni au fost arestaţi. Unii bloggeri l-au numit pe preşedintele Ben Ali drept un "Pinochet arab".

Revolta împotriva scumpirii alimentelor s-a extins şi în Algeria, unde cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 300 au fost rănite în urma confruntărilor cu forţele de ordine. Pe acest fond, guvernul de la Alger a redus taxele pentru zahăr şi ulei cu 41%. Meciurile de fotbal au fost amânate în Alegria, pentru a se preveni formarea unor grupuri mari de persoane.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat ca situaţia din Magreb este urmarită cu atenţia, însă a declarat că este "greu e spus" dacă există o legătură între valul de revolte din Tunisia şi cel din Algeria.

Anonim spunea...

Anonimule 12.01.2011, 23:54
Probabil n-ai inteles ca nu m-am referit la evenimentele in sine ci doar la modul in care media mondiala selecteaza anume evenimentele pe care are interesul sa le publiciteze.
Mai cunosc si eu cate ceva despre tarile Magrebului nord african care datorita influentei europene, in special franceze, arata mai bine decat tot restul lumii arabe.
Oricum, dupa cum arata si se comporta emigrantii veniti in Europa din acele locuri, mai ai mult de facut ca sa intre in randul colectivitatilor cu adevarat civilizate (in ipoteza ca au o asemenea intentie).
Corneliu.

Anonim spunea...

Continua masacrarea crestinilor in Egipt.
Iata:
http://gatesofvienna.blogspot.com/2011/01/open-season-on-copts.html

Anonimule 12.01.2011, 23:54 eu cunosc foarte bine lumea asta, sunt extrem de bine informat, presupun ca mai bine ca tine. Uita-te drept in ochii adevarului si nu mai incerca sa dregi busuiocul.
Stiu ca lumea mediatica nu va acorda atentie nici acestui fapt "minor" caci dupa cum am aratat, nu are haz...
Corneliu.

Anonim spunea...

Draga Corneliu,emigrantii arabi din nordul Aficii sunt exact ca si emigrantii romani sau "capsunarii "romani ca asa-i jignim noi ,aceleasi vorbe ni se arunca noua "tigani,violatori,hoti criminali in Franta,italia,etc. sper ca esti de acord cu mine.Dar emigrantii romani,bulgari,arabi,turci curata latrina civilizatei Europe,sa nu uitam asta nici un moment, Franta e cea ce e datorita Algerienilor ,Tunisienilor si asa mai departe ,ei au facut cea ce multi francezi nu s-au demis sa faca ca doar ei sunt de rasa nobila- dar jegosi(francezii) pana la dumnezeu si inapoi.Credema chiar stiu ce vorbesc.In cea ce priveste cunostintele tale si informatiile tale vreau sa-ti precizez faptul ca eu am trait am vazut ,pe teren cum s-ar zice cea ce-i acolo, in cazul meu sunt trairi nu informatii date de altii.Iar daca le stii mai bine ca mine ar trebuii sa faci diferenta majora dintre Egipt si Tunisia si dintre Tunisia si Algeria,Algeria si Egipt.Stiai de exemplu ca in Tunisia e cea mai mare comunitate de evrei din tarile arabe?stiai ca in fiercare oras mare a Tunisiei sunt biserici catolice bine intretinute in care predica preoti catolici Sud Africani,nu stiai!! uite te-am informat .Eu in Tunisia am participat fara nici o problema la slujbe catolice alaturi de francezi care sunt bastinasi acolo si nu am avut nici ce-a mai mica problema.
Isis

Anonim spunea...

Acum se vede mai clar, e Revolutie in Tunisia,acum si ai nostri(presa romana) posteaza adevaruri pe care eu le stiam din 2006, tarziu! dar in sfarsit lume a reactioneaza dupa o saptamana de tacere nejustificata.Acum poti observa ca este de fapt rasturanarea de la putere a lui Zine al-Abidine Ben Ali dictator Tunisian.Asta bine inteles daca marile puteri vor dori asta ,Vezi Franta si SUA.Daca nu va fi doar o varsare de sange nevinovat.Vezi comentariile de pe seitul ziarului "Romania Libera"inclusiv ale mele doua.Isis

Anonim spunea...

Iris, cred ca nici pana acum n-ai inteles ca nu duc nicio disputa cu tine si ca n-am contrazis articolul sau datele suplimentare pe care le-ai adus.
M-am referit numai la faptul ca ceeace se petrece acolo, inclusiv zecile de oameni ucisi in tulburarile de acolo intereseaza presa mondiala mare ca zapada de anul trecut, din pacate, pentru ca criteriile de interes sunt cu totul altele, motivate ideologic.
Corneliu.

Trimiteți un comentariu

alegeti va rog un nume daca comentati,
asa este politicos...