Pagini

24 dec. 2010

Ce se sarbatoreste de fapt la 25 decembrie ?

25 decembrie este sarbatoare.
Este un lucru clar pentru toata lumea,
Chiar si pentru faptul  ca nu mergem  la serviciu.
"Este sarbatoarea nasterii Domnului nostru Isus" -vor declara crestinii toti in cor.
Adica ziua lui de nastere.Asta serbam !

Dar cum este prezent Isus in aceasta zi in casele oamenilor care il sarbatoresc?

I se fac urari?- nu
Este pomenit intr-un fel ?- nu
I se pune un scaun in capul mesii ?- nu
Lumea uita total de EL in valtoarea sarbatorii,in festivalul de cumparaturi,coruri,rugaciuni,mers la biserica si in susanelele cu colinde.
Umplem cosurile,umplem portbagajele,frigiderele,camarile,dulapurile cu mancare si bautura,
ne adunam familia si prietenii,petrecem cantam si ne veselim si ne uram "Sarbatori fericite" sau "Craciun fericit"
Nimeni nu ureaza ceva de genul "Bine s-a nascut Isus"
Asa ca va intreb si pe Dv:

"ce se sărbătoreşte de fapt la 25 decembrie?"

14 comentarii:

mihaeladr spunea...

Cam asa-i!!!

mihaela spunea...

Ce sărbătorim de fapt de 25 decembrie? O întrebare extrem de legitimă dat fiind contextul în care trăim. Uneori am impresia că dacă un extraterestru ar ateriza pe Pământ in timpul acestei sărbători ar crede că e o sărbătoare dedicată societății de consum. Vânzările ating cote culminante, oamenii aleargă, se inghesuie, cumpără lucruri de cele mai multe ori inutile, uneori lucruri pe care nu si le-ar permite in mod obisnuit, și poate nici măcar în mod excepțional.

În ce mă privește mă simt oarecum imună la aceasta frenezie a sarbătorilor, mă simt mai degrabă solidară cu cei care se regăsesc singuri in fata unui brad, sau poate in fata unei camere goale sau cu cei cărora această sărbătoare le aduce aminte de cât de singuri sunt. Nu pot să nu-mi amintesc statisticile care spun ca frecvența sinuciderilor crește în perioada Crăciunului.

Anonim spunea...

Daca intrebi un preot catolic in Italia ,ce anume se sarbatoreste pe 25 dec. o sa iti raspunda : nasterea zeului Soarelui ,nicidecum nasterea lui Isus.
Sabri

viorica abbu spunea...

Sabri,in general oamenii stiu,chiar in linii mari,dar problema este ca pe tot parcursul sarbatorii nu exista nici-un moment in care cine il pomeneste pe sarbatorit....!!!!
"cat te-a costat aia,sau ailalta ? cat ai stat la coada la coafor? cat vin ai luat si daca e natural ?" "maine va asteptam la noi" si tot asa ....
Nimeni nu spune "Slavit fie Isus de ziua lui"
De ce ar spune?
Tabloul rastignirii e asa de....asa de...cum sa zic...trist pentru zilele astea vesele....!!!!

mihaela spunea...

asa-i Abbu, nimeni nu-l pomeneste pe sarbatorit, in cel mai fericit caz ne este prezentat (doar) ca un nou nascut, accentul căzând pe Fecioara Maria. Un Isus micut, neajutorat in bratele unei Marii atotputernice. Trist dar se pare ca mii de oameni au aceasta imagine, adresandu-se Mariei in loc sa se adreseze lui Isus care e singurul despre care se poate afirma că "este acelasi, ieri si azi, și în veci"

În alte cazuri Mos Craciun devine centrul acestei sarbatori, il "intalnim" peste tot prin marile magazine, copiii se fotografiaza cu el, iar noi parintii intretinem aceasta minciuna (eu nu :) pentru ca nu i-am spus niciodata copilului meu povestea cu Mos Craciun, stie ca de Craciun ne facem cadouri unii altora si atat)

Anonim spunea...

Asta e problema voastra,a crestinilor,aveam acelasi sentiment ,imi aduceam aminte sa fiu mai bun ,cand era o zi importanta,ma lasam coplesit de emotii cand erau sarbatorile de iarna,dor de familie,de cei care au plecat si nu s-au mai intors.Ma simteam iubit cand infulecau din tortul pe care mama mea muncea cateva ore sa iasa bine,apoi plecau toti acasa.
Si pot continua,nu cred ca sunt un caz unic.
Isa nu va fi niciodata uitat,iar daca va disparea din biserici,din inima crestinilor,NOI MUSULMANII II VOM DUCE NUMELE MAI DEPARTE ASA CUM ESTE DE ATATEA SECOLE ,PANA CAND ALLAH STIE MAI BINE.
Sabri

Anonim spunea...

Sabri, crezi ca Isa va dispare vreodata din inimile si bisericile crestinilor?
Crezi ca crestinatatea a ajuns intr-un asemenea hal incat cel pe care-l numiti Isa - adica Iisus
Hristos - va trebui sa-si gaseasca ultimul refugiu intr-un colt al Coranului?
Nu crezi oare ca ai atins culmi de ipocrizie, in timp ce musulmanii elimina in mod sistematic pe crestini din tarile lor?
Da, daca reprimarea si pogromul anticrestin din Irak va continua, daca crestinii din Betleem se vor imputina in continuare prin grija Autoritatii Palestiniene pe care unii au si cocotzat-o la nivel de stat, daca teroristii sinucigasi vor chema in continuare pe musulmani sa bea singele crestinilor impreuna cu cel al evreilor, s-ar putea ca in Dar el Salaam, adica in partea din lume binecuvantata de stapanirea pasnicului islam, "Isa" sa mai ramana doar in Coran.
Iata si chemarea acelui shahid care indeamna pe dreptcredinciosi sa bea sangele "dusmanilor" lor:
http://www.youtube.com/watch?v=dPJKPFUrTq4&feature=player_embedded
Corneliu

Rodica Botan spunea...

Nu va ingrijorati...Christos nu va dispare.
Domnul Isus a ales sa vina in starea umilla de sarac, nevinovata si neajutorata de prunc cu un scop anume. Ca sa apartina TUTUROR oamenilor. Daca s-ar fi nascut in palat, pastorii n-ar fi avut acces la El.

Fatarnica e intreaga lume pentru care a murit Christos dar care gaseste altceva de facut decit sa-i fie recunoscatoare. Christos nu-i o icoana pe perete si nu-i un profet detronat de Mahomed care-i mai mare profet ca El...El este Fiul Lui Dumnezeu...parte din Dumnezeire- indiferent daca nu toata lumea il accepta - asta nu schimba natura Lui.
Ca nu putem noi intelege aceasta trinitate- asta-i alta treaba. Dar daca le-am intelege pe toate n-am mai fi niste bieti oameni marginiti- si El n-ar mai fi Dumnezeu.
Istoria lumii se scurge asa cum a fost planuita de la inceput de Dumnezeu. Si nu mai este mult cind lucrurile vor fi puse in perspectiva reala. Exista un munte care va fi fracturat in doua...si acolo va fi batalia finala. Si intreaga lume va participa...toti se vor bate cu Israelul...dar Domnul va invinge- ca sa stie toti ca exista un Domn in Israel---si sa stie si ei- evreii care de atitea secole umbla aiurea si nu stiu ca au un Mintuitor.
Veti vedea ca aceste lucruri nu vor fi ascunse de ochii nimanui- si evenimentele Bibliei se vor desfasura sub ochii nostrii pina la ultimul scris in prorocii - asa cum si celelalte prorocii s-au implinit. Ce ma mira este ca nimanui nu-i trece prin cap sa caute si sa vada daca este adevarat. Ca daca ar vedea- s-ar teme. Dar oamenii prefera ignoranta pe de o parte si povesti placute yrechilor lor pe de alta parte si ocolesc Adevarul pe cit posibil...

Anonim spunea...

Eu ma refeream strict la articol ,si nu in general,deci dl meu Corneliu,ati inteles gresit comentariul meu,asta pentru ca nu cititi de cateva ori,si refuzati sa auziti si ce au de spus altii.

In articol scrie asa :
Lumea uita total de EL in valtoarea sarbatorii,in festivalul de cumparaturi,coruri,rugaciuni,mers la biserica si in susanelele cu colinde.

Si eu am comentat ce e aici :) hehehe ,deci nu am spus eu,o spune situatia Romaniei la ora actuala,si ma refer strict pe plan religios.

Sabri.

Anonim spunea...

Am inteles perfect, d-le Sabri, atat articolul cat si comentariul d-tale. Ma poti crede ca cunosc situatia. Cunosc si tendinta de azi a musulmanilor de a se crede mai morali si a se vedea deasupra crestinilor, ca si a celorlalte religii, de fapt singura religie legitima.
Si tocmai in acest sens ai afirmat ca daca Iisus va dispare din inimile crestinilor, numele sau va fi dus mai departe de Islam.
In primul rand, ai putea sa-i scutesti pe crestini de acest serviciu, pentruca vor sti sa aibe singuri grija de credinta lor.
Iar in al doilea rand, mai bine incearca sa faci ordine in ograda coreligionarilor d-tale, ca vezi singur cum se taie cu pofta unii pe altii si fac terorism in lume. Ti-am dat exemple, le stii bine.
De pe pozitia Islamului nimeni nu are azi dreptul moral sa predice morala restului lumii.
Sau poate ai vrea sa vezi o lume islamizata, in care Isa sa fie inca un personaj anexat de Coran, asa cum sunt anexati toti profetii evrei si crestini de dinainte de Mohamed?
Corneliu

Sali Sabri spunea...

CARIFICARE: VA ROG SA NU MA CONFUNDATI CU COMENTATORUL DE MAI SUS, CEL CARE SE SEMNEAZA CU NUMELE SABRI. CU SIGURANTA ESTE UN ALT SABRI. NU ESTE SALI SABRI DIN MEDGIDIA, ADICA SUBSEMNATUL!

MULTUMESC!

Sali Sabri spunea...

erata: CLARIFICARE!

Anonim spunea...

Nu suntem una si aceleasi persoane,nu te preocupa doamna viorica are dosarul meu ,stie cine sunt :)

Sabri

viorica abbu spunea...

Corect este sa fac putina ordine, pentru cei ce citesc comentariile.
Adevarat,sunt doua persoane diferite,
una dintre ele care s-a prezentat mai sus,domnul Sali Sabri actualmente in Medgidia Romania,a doua persoana,o mai veche cunostiinta pe blog, domnul Sabri Razin din Italia.

Trimiteți un comentariu

alegeti va rog un nume daca comentati,
asa este politicos...