Pagini

26 dec. 2011

Lista lui Schindler

Lista Schindler nu este numai un cantec frumos si trist cum poate credem multi dintre noi.
Lista Schindler este salvarea unei vieti pentru a salva omenirea.


Schindler a salvat 1000 de suflete din care azi la a treia generatie sunt 12.000 suflete.
Lista lui Schindler este lupta ingerului cu demonul.
Si un mare semn de intrebare privind tacerea lui Dumnezeu
Este lupta crestinului bun, cu crestinul ticalos.
Este lupta ratiunii cu paranoia si placerea uciderii.
Este indrazneala de a saruta o copila evreica in fata ofiterilor gestapoului.
Si mai presus de toate este victoria "Odei Bucuriei" a lui Bethoven..


Slavă ție, stea curată
Voie bună pe pământ
Astăzi te simțim aproape
Sol din Rai cu soare sfânt.


Vraja ta aduce iară
Pe popor lângă popor
Toți pe lume frați noi suntem
Când apari ușor în zbor.


Cine a avut norocul
De prieteni buni să dea
Cine știe ce-i iubirea
Lângă noi cântând să stea
..................................

Slava tie stea curata......!!!

Dupa razboi, Schindler care a cheltuit toata averea pentru a salva de la moarte sigura sute de evrei,nu a redevenit mare industrias.
Plecat intai in Argentina,se stabileste in Germania unde moare in varsta de 66 de ani in 1974.
Ramasitele pamantesti au fost transferate la Ierusalim pe Muntele Maslinilor,in cimitirul franciscan.
Israelul a plantat pe aleea "Dreptilor intre popoare" un arbore care este viu si azi...

Vie este si amintirea si devotamentul lui celui mai suprem avut
al nostru pe pamant -VIATA

Nu stiu pentru altii ce reprezinta Craciunul.
Pentru mine reprezinta existenta pe pamant a unor oameni

ca parintele Tanasa si Oscar Schindler si multi, multi alti

5 comentarii:

Anonim spunea...

Este locul potrivit sa mentionez aici numele unui mare roman care in cursul celui de al doilea razboi mondial a salvat de la moarte 20.000 (doua zeci de mii) de evrei din orasul Cernauti, azi parte din Ucraina.
Autoritatile romane, la ordinele dictatorului Antonescu, decisesera sa-i extermine pe evreii din oras, in numar de 50.000. Traian Popovici, numit primarul orasului, a reusit sa stopeze deportarea a 20.000 dintre ei, uzand de autoritatea si influenta sa la guvern pana la nvelul cel mai inalt. Intr-un fel, se poate vorbi de listele lui Popovici, dar de doua zeci de ori mai lungi.
Dar iata un fragment din sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Traian_Popovici

""Câteva zile după ce a acceptat postul, la 11 octombrie 1941, a fost invitat la colonelul Rioșanu, unde i s-a adus la cunoștință ordinul de evacuare a evreilor și crearea unui
ghetou evreiesc în Cernăuți. Această acțiune urma să fie realizată sub conducerea Primăriei și sub controlul Pretoratului armatei.
Ghetoul a fost înființat în perimetrul cartierului evreiesc (o zonă situată în împrejurimile actualei străzi Sahaidacinyj). Condițiile de viață din ghetou urmau să fie foarte aspre: s-a interzis părăsirea ghetoului după orele 18.00; spațiile de cazare din ghetou nu puteau adăposti mai mult de 10.000 de persoane, dar cu toate acestea aici urmau să fie închiși 50.000 evrei.
Aceste condiții inumane de viață (condiții igienico-sanitare mizerabile; lipsa alimentelor etc.) l-au speriat pe primarul Popovici, care în dimineața zilei de 12 octombrie 1941, la o ședință specială de înalt nivel a provinciei, a pus în discuție problema populației evreiești. El a refuzat să accepte ca acea parte a populației orașului să fie închisă între garduri cu sârmă ghimpată, subliniind faptul că populația românească nu trebuie să susțină politica și măsurile antisemite adoptate în Germania nazistă[3]. După lungi dezbateri, guvernatorul regiunii i-a acceptat punctul de vedere. Datorită faptului că Popovici a luat apărarea evreilor, adversarii săi politici l-au poreclit „jidovitul".
În anul 1941, noul guvernator militar al Bucovinei, generalul Corneliu Calotescu, a anunțat decizia ca toți evreii din Cernăuți să fie deportați în Transnistria. După discuții cu guvernatorul, acesta a acceptat ca Popovici să nominalizeze 200 de evrei care să fie exceptați. Nemulțumit de concesia modestă care i se făcuse, Traian Popovici a încercat să vorbească cu Antonescu însuși, de astă dată argumentând că evreii erau de importanță capitală pentru economia Cernăuțiului și a cerut o amânare până când se găsesc înlocuitori pentru ei. El a argumentat că în situația deportării tuturor evreilor din oraș, producția de război a Cernăuțiului ar fi grav afectată [4].
Primarul Popovici a expus această situație în Consiliul de Miniștri, convocat imediat de către mareșalul Antonescu. Ca rezultat al insistenței sale, i s-a permis să extindă lista, care cuprindea evreii clasificați după profesii (meșterii din toate ramurile de industrie, medicii, arhitecții, inginerii, magistrații, avocații etc.). În versiunea ei finală, lista cuprindea un număr de 20.000 de evrei, ale căror vieți au putut fi salvate astfel.
Traian Popovici a fost primar al municipiului Cernăuți între anii 1941-1942. Imediat după război, fostul primar a publicar cartea Spovedania unei conștiințe, evocând tragedia evreilor bucovineni, pe care el o percepe ca o „barbarie” și ca o tragedie românească. Marcat de tragedia Bucovinei, el a scris versuri cu un pronunțat caracter patriotic, rămase în manuscris.""

Un roman nobil si curajos. Fie-i amintirea binecuvantata.

Acestui om mare ii datoresc si eu existenta mea, deoarece parintii mei sunt originari de acolo.

Anonim spunea...

Statul roman n-a intentionat sa-i extermine pe evrei, doar daca era asa, i-ar fi lichidat pe toti in Romania, ci a dorit sa-i expulezeze cat mai departe de teritoriul tarii, atitudine existenta in toate tarile din zona Holocaustului. Evreii au fost deportati in Transnistria, iar apoi Antonescu dorea sa-i trimita dincolo de Nistru, insa planurile autoritatilor s-au lovit de cele germane, care nu agreau politica romaneasca, ei impingandu-i inapoi pe evrei. Daca se studiaza harta Basarabiei, se va vedea ca acolo unde existau trupe germane, s-au conformat autoritatile, (mai ales in Odesa) insa in orasele unde nu existau detasamente germane, autoritatile romane, n-au facut deportari si executii. Oricum, evreii s-au razbunat cumplit pe romani in Basarabia,odata cu instaurarea comunismului, ei fiind primii inregimentati in noua ideologie.

cherie spunea...

Frumos gand...
Pentru mine, mai simplu ! Craciunul este sarbatoarea copilariei pe care o retraiesc in fiecare an, cu bucuria de a ma afla in familie, alaturi de cei dragi...
Nu e un sentiment maret... dar este un sentiment atat de unama.....

maya spunea...

Nu mi-am dat seama unde anume sa postez asta,poate mi-as fi dorit un titlu "pasi catre un nou an"in care sa intram impacati,asa ca voi posta aici,sperand ca d-na Viorica nu se va supara pentru asta.Iar daca comentariul este offtopic il puteti muta .Pe scurt,pentru ca intram curand intr-un an nou si e frumos sa intram impacati unii cu altii,personal imi cer scuze de la proprietara acestui blog daca am jignit-o intr-un fel sau altul (sincer noi doua am intrat mai demult in conflict si nu-mi amintesc ce anume i-am raspuns).Aceleasi scuze va rog sa le primiti din partea intregii echipe islamic host.Un an nou fericit si multa sanatate!

Anonim spunea...

Anonimule 29.12.2011, 18:59
Ori esti naiv, ori te faci. Sutele de mii de evrei lichidati de administratia antonesciana sunt dovada cea mai buna.
Da, e adevarat, Antonescu a fost cam "ineficient", dar nu de inima lui cea buna, ci de impotrivirile interne pe care le-a intampinat.
"Daca ar fi intentionat...". Pai a vrut, saracul, dar n-a fost de ajuns.

Trimiteți un comentariu

alegeti va rog un nume daca comentati,
asa este politicos...