Pagini

26 sept. 2012

Printul Nicolae, o varianta pentru Romania ??

Regele Mihai are 91 de ani, mai spera sa lase Romaniei imaginea unei dinastii inca in vigioare.
Desi Nicolae,nepotul direct al regelui este crescut departe de politica si viata sociala.
Are insa avantajul ca vine dintr-o lume neahtiata de bani,case si putere ca cea a politicienilor de azi.

Regele Mihai ne prezinta ipoteza revenirii monarhiei pe fondul blocajelor pricinuite de oameni politici pentru care conteaza doar carierele şi combinele  lor de a se instala in fotolii confortabile cu functii care sa le asigure nu doar puterea si prestigiul, ci si siguranta materiala pana la sfarsitul vietii.

Razboiul permanent, la care asistam in Romania pentru putere si resurse si care împarte mereu clasa politica în învingatorii care se îmbuiba cu ajutorul visteriei statului si invinsii care se pregătesc să acapareze prada, ar putea avea macar un arbitru care sa fluiere impartial atunci cand unii sau altii sar calul.

Aceasta necesitatea a unui arbitru impartial a devenit evidenta si pentru marile puteri ale lumii democratice.
Regele Mihai nu mai spera ca ar putea deveni el acest arbitru, dar mizeaza pe faptul că Nicolae, fiul fiicei sale Elena ar avea această aansă in viitor.
In 1992, cand Regele a venit pentru prima data sa sarbatoreasca Pastele in Romania,după aproape 50 de ani de exil, l-a prezentat pe Printul Nicolae multimii adunate in fata Hotelului Continental drept mostenitorul tronului.
Asta pentru a contracara abbitiile politice tot mai mari ale domnului Duda, sau pentru a schimba hotararea luata deja ca Printesa Margareta sa fie succesoarea sa.De mentionat ca printesa nu are copii.

Printul Nicolae, la 27 de ani, a vazut mai mult de 30 de tari, a practicat mai multe meserii, a terminat o universitate buna din Londra (Royal Halloway), cunoaşte eticheta si ritualurile aristocratice.
Daca va invata bine romaneste,daca va alege ca in locul sporturile ce produc adrenalina sa se dedice administrarii casei regale si introducerii ei in viata politica,atunci sperantele regelui Mihai se pot implini.

Romanii se pare ca ar preferaun sistem politic bazat pe onoare,nu pe cardasie,o elita care sa aiba maniere,care sa nu se rasteasca si sa latre,nici in casa nici in afara ei.Mai pe scurt o clasa politica mai spalata,care sa renunte la gainariile de cartier invatate in spatele blocurilor.
Eu nu numai ca nu sunt regalista,departe de mine,dar cred ca subnivelul din toate punctele de vedere la care a ajuns clasa politica romana necesita o reanaliza a posibilitatilor

6 comentarii:

Anonim spunea...

Din ce stiu la noi mostenitorul tronului trebuie sa fie barbat, nu-i ca-n Marea Britanie, deci in eventualitatea in care noi am redeveni o monarhie, principesa Margareta n-ar fi incoronata regina, ci succesorul ar fi printul Nicolae. Doar daca casa regala n-a schimbat regulile intre timp, insa asa era pe vremea cand eram stat monarhic. Personal nu cred ca vom redeveni o monarhie, deoarece monarhia n-are o traditie indelungata, cum are in Anglia sau tarile nordice, unde aceeasi casa regala guverneaza de sute de ani, insa daca s-ar face un referendum pentru modificarea constitutiei si transformarea intr-o monarhie parlamentara as fi de acord.

Anonim spunea...

Printul Nicolae poate fi succesorul regelui Mihai, insa tot titulatura de principe o va avea ca el n-a fost incoronat rege si nici nu va fi, doar daca revenim la sistemul monarhic. Oricat de mari ar fi ambitiile lui Duda, el n-are cum sa ajunga succesorul regelui. Daca prin absurd redevenim monarhie, iar principesa Margareta e numita succesoarea Altei Sale Regele Mihai, atunci ea va fi incoronata regina, iar Duda va fi print consort.

godless1859 spunea...

Chiar daca noi am vrea rege si chiar daca Nicolae ar fi un adevarat soare al politicii, n-am avea cum sa-l instalam in functie practic vorbind. Ar trebui sa trecem cumva de haita de politicieni, de acolitii lor si de toate structurile de tip feudal care n-au disparut nici macar pe vremea comunismului dar care au renascut cu o vigoare deosebita dupa 89.

Apoi regalitatea ca institutie este depasita. Chiar acolo unde exista regi prin Europa civilizata acestia nu mai au decat functii onorifice; deciziile apartin parlamentelor.

viorica abbu spunea...

Anonim si godless,multumesc pentru comentarii,avem de invatat si este bine.

O femeie spunea...

in momentul asta, Romania nu isi permite un rege si o familie regala. Financiar vorbind, tarile care au o familie regala platesc scump pt asta.
In plus, Romania inca nu a uitat perioada dictatoriala, cand marele conducator...era intangibil, nu putea fi inlaturat, si nu putea fi ales. Ce inseamna pt mine un rege? acelasi lucru.

Cred ca singurul rege care ar fi bine primit acum in Romania, este un alt rege neamt, cu reguli asemanatoare ca cele din 1850...

viorica abbu spunea...

Inteleg Arakelian ca nu eti total impotriva monarhiei.
Doar ca vrei o monarhie fair.
Dar ce ne facem ca ce era in 1850,arata azi complet altfel.Si chiar si monarhiile se schimba.

Adevarul este ca orice tara are nevoie de oameni loiali.Pe astia sa-i cautam

Trimiteți un comentariu

alegeti va rog un nume daca comentati,
asa este politicos...