Pagini

27 nov. 2010

Osmanlı Devleti -Osmanlı Imparatorluğu.....

Sa ne aduceam aminte datele :  1299 până în 1922 . Atat a durat puterea Imperiului Otoman.
Adica "Sublimul Stat Otoman", iar in  limba turcă modernă: Osmanlı Devleti -Osmanlı Imparatorluğu.

Sa ne aducema aminte si harta....


Supravietuitoarea acestui imperiu astazi este Turcia.
Care nu se poate impaca cu acest declin, inceput dupa parerea teologilor islamici de azi, cu venirea la putere a tanarului ofiter Ataturk,nationalis,liberal care prin  Tratatul de la Lausanne a stabilit granitele statului turc modern, pastrand in acealsi timp si califatul,minor ca importanta, aordat formal sultanului Abdul Majid II .
In 1924,Ataturk merge mai departe,anuntand ca fiecare turc este un calif,fiecare turc isi poate determina soarta singur,instaurand in acest fel democratia.
Astfel dispare si califatul,inglobat in sistemul administrativ-politic.
Reformele lui Ataturk au uriasa importanta si influenta pentru natiunea turca si pentru intreaga omenire. Dar,ca si pozitia sahului si a celor cativa luminati in Iran si pozitia adeptilor lui Ataturk este permanent amenintata.
Armata a reusit pana acum sa pastreze cumva aceste pretioase schimbari de mentalitate. Dar cat timp?

 "Ummah este in suferinta","Ummah este ingenunchiata si adusa la tacere".
Desi Europa este plina de moschee,regretul islamistilor este ca nu sunt suficient de pline.Tinerii se modernizeaza si nu mai au respectul Coranului, " scufundati în unele dintre cele mai diabolice lucrari lui Shaitaan -adica mersul la universităţi "

 Respinsi de Europa de frica influentei isalmice asupra ei,intariti din interior de cresterea influentei partidelor fundamentalist islamice,actualii conducatori, viseaza din nou la marele Imperiu Otoman si la revitalizarea lui:

Fie ca Allah (Subhanu wa ta'ala) sa ne dea puterea de a persevera in  respectarea Legii Sale divine şi  încrederea in  Profetul Sau(sallallahu wasallam alaihi). Alhamdulillah, pentru a reaseza Ummah la locul sau. Alhamdulillah, renaşterea  Ummah are loc.

Sa nu subestimam aceata rugaciune.Sa nu ne amagim ca este o parere si o actiune periferica.
Caci multeulte lucruri semnificative au avut loc in ultimul timp.
Balanta puterii  in Turcia se schimba, poliţia turcă a arestat 52 actuali şi foşti comandanţi militari sub acauzatia ca "ar fi planificarea să arunce în aer moschei în scopul de a declanşa o lovitura de stat militară şi să răstoarne guvernul de orientare islamica".
Ahmet Davutoglu, un universitar de 50 de ani, a devenit diplomat şi consilier de politică externă al premierului Tayyip Recep Erdogan,apoi ministru de externe.
Prima întâlnire a noului ministru în funcţie a fost una simbolică şi sugestivă: pe 4 mai 2009 l-a primit în biroul său pe adjunctul ministrului de Externe al Azerbaidjanului. La sfârşitul aceleiaşi luni, la Damasc, alt gest simbolic: la cea de-a 36-a sesiune a Organizaţiei Conferinţei Islamice, Davutoglu a subliniat iarăşi rolul ţării sale ca lider zonal şi a promis ţăranilor sirieni şi irakieni – alarmaţi de secetă – că barajele turceşti de pe Eufrat vor da drumul la mai multă apă.
Severitatea manifestată faţă de statul Israel a oferit Turciei – şi lui Davutoglu – o marjă lărgită de acţiune în spaţiul islamic.
Urmeaza Afganistan si Pakistan,Liban, Rusia, România, în aceeaşi lună Irak, Georgia, Iran, Siria .......
Davutoglu este ministrul de externe al premierului Erdogan,adica a celui ce a scris in inchisoare:

Moscheile sunt cazematele noastre, cupolele -căşti noastre,  
Minaretele baionetele noastre,ale credincioşilor soldaţii noştrii,
această armată sfânta a pastrarii credintei mele in Allah Atotputernic, 
Călătoria noastră este destinul nostru,
sfârşitul este martiriul.
Erdogan care i-a strigat la ONU presedintelui Peres,"ucigas de copii pe plaja" si care a uitat uciderile armenilor si ale Kurzilor de azi,
 Erdogan care se doreşte un mediator aparte acolo unde, în lumea „semilunii”, situaţia o cere: între Israel şi Hamas si Hizbullah; între Moscova şi musulmanii din sudul Federaţiei Ruse; între Europa şi Iran; între Irak şi Siria.
Si sa nu uitam problena sunii-shiiti.....
La care iata insusi presedintele shiit al Iranului a gasit o rezolvare plina de semnificatie:
În timpul unei vizite la Istanbul, presedintele iranian Ahmadinejad se afla in interiorul Moscheea Sultanahmet şi s-a rugat impreuna cu un imam turc sunnit. Ahmadinejad a declarat atunci, "sensul politic al acestui act este imens."
Intelegem ca Iranul accepta sa sprijine noul lider al noului Imperiu otoman?

Gest care va fi primul pas pentru unirea islamului si revitalizare globala a Ummah ??


UITATI-VA SI LUATI AMINTE.....!!!!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Bati campii abbu,
te-ai dat cu zionistii doar sa ponegresti Islamul.
Mashallah,ai sa-ti primesti pedeapsa.

b.d. spunea...

@Anonim,

Doar o intrebare :

Ai idee ce-nseamna ''zionist'' ?

viorica abbu spunea...

draga b.d,nu te emotiona...
multi veniti putini alesi....

lasa-l sa fie suparat,poate maine munceste mai cu spor....

Anonim spunea...

Viorica, acest articol si cel cu alegerile din Egipt sunt exceptional de documentate, clare, convingatoare si ai reusit sa condensezi ideile intr-un spatiu restrans, inainte ca orice cititor blazat sa apuce sa treaca la altceva.
Corneliu.

Trimiteți un comentariu

alegeti va rog un nume daca comentati,
asa este politicos...