Pagini

15 nov. 2010

Exerciţiu de imaginaţie: puneţi-vă în locul evreilor

Recent, blogul OyVaGoy a scris despre un fluturaş pe care l-au primit toţi cei din Israel săptămâna trecută şi care oferă detalii despre ce trebuie făcut în caz de atac cu rachetă. Fluturaşul include o hartă a Israelului ce arată, în funcţie de zona unde locuieşti, numărul de secunde pe care le ai la dispoziţie, din momentul declanşării alarmei, pentru a te adăposti.
  • Zona verde deschis (înconjoară direct Fâşia Gaza; include oraşul Sderot): 15 secunde.
  • Zona albastru deschis (vine imediat după cea verde; include oraşul Aşkelon): 30 de secunde.
  • Zona mov (include Aşdod): 45 de secunde.
  • Zona verde închis (ce vine imediat după zona mov; include Be’er Sheva): 60 de secunde.
  • Regiunea portocaliu închis (nclude Dimona şi Ierusalimul): 3 minute.
  • Regiunea portocaliu deschis (include Tel Aviv-ul şi Netanya): 2 minute
  • Zona bej (include Hadera şi Haifa): 60 de secunde.
  • Zona galbenă (oraşele Haifa, Nazareth, Tzfat): 30 de secunde.
  • În sfârşit, regiunea mea – cea roşie – care nu are un timp oferit; scrie doar “fugiţi imediat către un refugiu”.
Aşadar, data viitoare când un apologet al Hamas-ului sau Hezbollah-ului vă vorbeşte despre “rachete artizanale” sau “artificii”, rugaţi-l să îşi închidă ochii şi să numere până la 15, imaginându-şi că acesta este timpul maxim pe care îl are la dispoziţie pentru a-şi strânge copii, animalele de casă sau rudele în vârstă şi a le duce într-un loc de o siguranţă relativă.

Pe care copil l-ar înşfăca mai întâi? Cum ar “negocia” scările dacă ar locui într-un apartament de la etaj? Cum s-ar descurca cu membrii handicapaţi, orbi sau surzi ai familiei? Şi ce ar face dacă s-ar afla la muncă şi copiii lui ar fi singuri acasă?
Pentru aceşti oameni ar rămâne însă un exerciţiu pur teoretic, dar pentru milioane de israelieni acestea sunt doar câteva dintre întrebările adevărate ce trebuie să primească un răspuns; decizii reale ce trebuie luate, în câteva secunde.

Dacă locuiţi în afara Israelului, vă recomand să mai încercaţi şi altceva. Rugaţi-vă un prieten să vă potriveasca alarma astfel încât să sune la un moment aleator din timpul zilei ori al nopţii. Nu vă uitaţi la setări, continuaţi-vă ziua de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Când auziţi alarma, încercaţi să vă daţi seama ce aţi face daca ar trebui să ajungeţi în 15 secunde la un refugiu sau o cameră. Dacă o puteţi face în siguranţă, încercaţi să ajungeţi acolo în 15 secunde.

  • Ce aţi face dacă în momentul declanşării alarmei aţi fi la duş?
  • Ce aţi face dacă în momentul declanşării v-aţi fi aflat în drum spre spital cu un copil bolnav?
  • Ce aţi face dacă în momentul declanşării alarmei v-aţi fi aflat la plimbare cu cîinele?
  • Ce aţi face dacă în momentul declanşării alarmei dormiţi?
  • Ce aţi face dacă în momentul declanşării alarmei aţi fi fost disperat să ajungeţi la o toaletă?
  • Ce aţi face dacă în momentul declanşării alarmei v-aţi fi jucat în parc cu copiii? (parcurile din Sderot au adăposturi contra bombelor)
  • Ce aţi face dacă în momentul declanşării alarmei vă ajutaţi o rudă în vârstă sau rănită?
  • Ce aţi face dacă în momentul declanşării alarmei persoana de lângă voi nu vă vorbeşte limba şi nu pricepe ce se întâmplă?
  • Ce aţi face dacă în momentul declanşării alarmei v-aţi fi aflat în mijlocul unui câmp, smulgând buruieni?
  • Ce aţi face dacă în momentul declanşării alarmei vă spuneaţi rugăciunile, printre alţi 200 de oameni, mulţi dintre ei copii şi bătrâni ce nu se pot mişca repede?
  • Ce aţi face dacă în momentul declanşării alarmei v-aţi fi aflat pe o margine a drumul încercând a vă schimba roata de la maşină?
  • Ce aţi face dacă în momentul declanşării alarmei v-aţi aflat în travaliu?
  • Ce aţi face, în 15 secunde, pentru a vă salva viaţa proprie şi a celorlalţi?



Stimaţi cititori, înainte de a critica acţiunile armatei israeliene, puneţi-vă în locul evreilor care trăiesc în raza de acţiune a rachetelor trimise din Fâşia Gaza de către teroriştii Hamas ori din Liban de către Hezbollah, aripa înarmată a şiismului. Gândiţi-vă cum ar fi să trăiţi constant cu teama că propria familie poate fi oricând nenorocită pe veci de ura unor oameni al căror unic scop în viaţă este acela de a face rău. Dacă aţi fi în locul evreilor, ce aţi face pentru a-i ţine în siguranţă pe ai voştri?

articol preluat de pe blogul "Patruped bun Biped rau" (inliniedreapta)
http://inliniedreapta.net/exercitiu-de-imaginatie-puneti-va-in-locul-evreilor/comment-page-1/#comment-39713

 

2 comentarii:

b.d. spunea...

Felicitari pt. preluarea articolului.

Vorbind in cunostinta de cauza, pot spune ca auzind alarma, gandurile fugeau in acele momente spre cei apropiati, si nu ma linisteam decat dupa ce primeam vesti ca sunt OK.
Dar nu intotdeauna exista posibilitatea de a lua legatura, trebuia sa fim informati, (prin media),
cam pe unde cazuse rachetele lui Nasrallah, in felul asta stiam in ce masura au fost in pericol...

Locuim in nord, in regiunea unde avem la dispozitie 60 de secunde. De doua ori, (in 2006), eram in masina, in mers, cand a sunat alarma. Si singura solutie a fost sa ne continuam drumul, in speranta ca, daca va cadea prin apropierea soselei pe care circulam, racheta sa nu cada direct pe noi...
Am simtit, (acasa fiind), o racheta aterizand pe un bloc din apropiere. A fost cumplit...

viorica abbu spunea...

Din pacate nimeni afara de cel ce trece aceste momente nu si le poate imagina la dimensiunea reala.Incerc ,dar probabil ca sunt departe de adevar.
Nori negrii insa se aduna din Sud de la Hamas,Egiptul ce va urma dupa mubarak probabil va fi un nou Irak,iar din nord hizbulah,Iranul si Siria.plus Turcia.....

Si toate astea pentru ca s-a intors stapanul la el acasa dupa 2000 de ani...si a gasit curtea plina de vecini de care nu a auzit in viata lui...

Cred ca asta este esenta idii...Nu ?

Trimiteți un comentariu

alegeti va rog un nume daca comentati,
asa este politicos...