Pagini

29 iul. 2012

Tisha be Av

Tisha pe Av este sarbatoarea durerii.
Dar durerea nu are sarbatoare.
Are post,are plans,are comemorare.

Acesta post si zi de durerea nationala,aminteste evreilor distrugerea primului si al doilea templu.
Distrugere pe care unii o considera pedeapsa pentreu departarea de Dumnezeu,altii ca pedeapsa pentru relele relatii umane in cadrul comunitatii.

Zi trista,marcata de spre final doar de speranta recaldirii templului.

Se spune ca Napoleon,trecand odata prin Paris,vede la o sinagoga o multime de evrei in doliu,plangand si tanguindu-se,varsand amare lacrimi.
Opreste si imtreaba:
-"Ce s-a intamplat ? Care este nenorocirea acestor oameni ??"
-"Plang ,imparate,plang ca li s-a daramat templul "
-"Cum asa ? Rapoartele din ultimele zile nu mi-au spus nimic"
-"Asta s-a intamplat acum 1800 de ani can li s-a daramat templul lor sfant de la Ierusalim"
A stat Napoleon,s-a gandit apoi le-a spus insotitorilor:
-"Un popor care  poate plange in continuare pentru templul lor si patria lor, dupa atat de multi ani au o speranta reala pentru recastigarea lor. "

Aceasta zi de doliu este destinata analizarii greselilor si eliminarea lor.
Poporul evreu are ,e,orie lunga si nu-si uita trecutul.
Din pacate,de invatat din greseli,o face mai putin.

Primul templu s-a pierdut din cauza inchinarii la isoli
Al doilea din cauza urii nejustificate a unui evreu fata de altul.

Rambam (Legile de post 5:1)- spune ca afara de istorie,mult mai importanta este deschiderea inimii si a sufletului,relatia in comunitate.Corectia greselilor din trecut si prezent.


















 Pentru un evreu loial convingerea că el este membru mândru de "o naţiune de preoţi şi un popor sfânt", care au fost alese pentru a primi Tora de la Sinai şi pentru a servi ca "o lumina neamurilor" ete o implicare in trecut si un invatamant pentru viitor

12 comentarii:

Anonim spunea...

mimoza pudica...
ai schimbat iar tabara ????

Unknown spunea...

Intelege ca tu ptr mine nu contezi ,pleaca de pe blogul meu ptr ca nu-ti voi publica niciodata prostiile tale .
Cineva sa-ti recomande un psihiatru bun ptr a-ti trata personalitatea bolnava si suferinta ca nu te baga nimeni in seama.

cherie spunea...

O singură observaţie, nu "distrugerea celor doua temple." ci distrugerea templului de două ori"
E interesant de ştiut dacă evreii sunt un popor deosebit pentrucă au o astfel de religie sau au o astfel de religie pentrucă sunt o natie deosebită....

viorica abbu spunea...

cherie -multumesc pentru corectura
ai dreptate am facut modificarea.

viorica abbu spunea...

fiecare popor este deosebit Evreii sunt un popor mai special pentru ca au pastrau unitatea si specificul in cele mai mici comunitati, care nu au fost inghitite de marele popor langa care au stat,iar mai speciala ii face nostarlgia locului nasterii si dorinta reintoarcerii.

Din pacate tarele care au dus la daramarea celor 2 temple le-au pastrat si pe astea, asa ca de va mai fi un templu, la scrt timp, va fi daramat si al treilea.

Anonim spunea...

Fiind marea lor majoritate in exil, evreii n-au mai putut sa-si reconstruiasca templul, insa speranta nu moare niciodata, Tempul ramane un simbol si un ideal ce potrivit conceptiei ciclice a istoriei iudaice se poate reconstrui. E o mare diferenta intre Templu si sinagoga. Templul iudaic are o importanta deosebita si in Crestinism. In simbolismul si arhitectura sa biserica face referire la templu, afirmandu-si originea si continuitatea in legatura cu el.

Anonim spunea...

"E interesant de ştiut dacă evreii sunt un popor deosebit pentrucă au o astfel de religie sau au o astfel de religie pentrucă sunt o natie deosebită.... "

poporul evreu nu e o natie deosebita in sensul unei superioritati (ontologice), e deosebit asa cum sunt si alte popoare, ce au o identitate a lor proprie. Identitatea religioasa iudaica sta la baza identitatii nationale evreiesti.

viorica abbu spunea...

Anonim,nu cred ca avem divergenta de pareri.

Pentru mine problema apare cand un popor se considera superior si destinat sa-i lumineze pe altii,asta in conditiile in care lumina inca nu a ajuns in toate colturile curtii lui.

Anonim spunea...

Vezi tu Viorica, interpretari din astea privind superioritatea evreilor se dau atunci cand un om nu cunoaste Biblia. Intr-o perioada in care nu exista un sistem de legi, iar lumea era extrem de cruda, legea lui Moise a adus un plus pozitiv pentru civilizatie, poporul evreu fiind menit sa-i lumineze pe altii prin exemplul personal, care vazand modul lor de viata si sistemul etic superior sa ii urmeze. In niciun caz ei nu trebuiau sa impuna altora ce sa faca, ci doar sa ofere imaginea unui trai de viata minunat, sa serveasca drept model, doar oamenii au nevoie de modele pentru a se ghida in viata. In felul acesta ii poate lumina. Au dat insa gres de multe ori.

Daca evreii se considera superiori e problema lor , pentru ca nu-s! :)

viorica abbu spunea...

Si eu am spus "se considera" pentru ca nici eu nu-i consider.

Totdeauna am recunoscut rolul religiei ca sistem popular de legi,rolul preotilor ca avocati,invatatori,sfatuitori si judecatori in comunitate,dar gata ! astea sunt perimate acum,sunt anacronice.
Legea civila si penale sunt in stare sa mentina societatea curata

Anonim spunea...

legea civila si penala nu acopera toata sfera legii morale, deci e nevoie ca omul sa aiba si morala, pentru a avea o societate curata ( Morala fie o extrage din religie, fie dintr-un alt sistem etic, dar e bine ca omul sa fie moral)

viorica abbu spunea...

Indiscutabil.
Pe asta au pus accent str-bunicii si parintii nostrii in educatie si asa au aparut "cei 7 ani de acasa",nu pentru a ikustra desteptaciunemsmecherie sau aroganta ci valorile morale.
Si frumos ai spus "Morala fie o extrage din religie, fie dintr-un alt sistem etic,"

Ma bucura comentariile tale.

Trimiteți un comentariu

alegeti va rog un nume daca comentati,
asa este politicos...