Pagini

18 ian. 2012

Ultimul nostru drum : Cimitirul - Probleme,afaceri,curiozitati

Pentru inceput -Cultul Musulman.

Sper sa nu gresesc in cunostiintele mele.
Daca da,va rog sa ma corectati si completati

-Un musulman se ingroapa de regula in localitatea unde a trait
-El poate fi ingropat si in alte cimitire,cu conditia ca in localitate sa nu fie cimitir musulman separat,mormantul cu cat este mai izolat e cu atat mai bine.Asta in ideea ca daca Allah poate fi slavit pe orice bucata de pamant cat suntem in viata,nici pentru inmormantare nu sunt restrictii.
Asa spre exemplu pana nu de mult,musulmanii din Bucuresti decedati,pnentru carefamilia dorea cimitir musulman erau deplasati la Constanta
A existat un cimitir in Bucuresti numai pentru musulmani in vremea otomanilor pe strada Mecet,in spatele liceului Mihai Viteazul.
In Bucuresti sunt la ora actuala doua posibilitati de inmormantare:
-una in parcela speciala a cimitirului Straulesti dar care nu apartne Administratiei cimitirelor ci Centrului cultural Semiluna prin dr.Ahmed Nakshebendi.
-a doua in cimitirul eroilor turci,dar numai cu aprobare de la ambasada Turciei care este proprietara terenului din 1930 pe vremea regelui Carol.
In Bucuresti se apreciaza la 17.000 numarul musulmanilor in special proveniti din tarile arabe si Turcia
Primarul Capitalei a promis presedintelui Turciei ca va repartiza  un teren pe care sa se faca un cimitir musulman in apropiere de Bucuresti, Videanu a promis comunitatii turce 4.000 de metri patrati in Cimitirul de Vest, din comuna Domnesti.
Ce se intampla in tara ?
Cimitirul musulman din satul Lazu, care apartine de comuna Agigea, a devenit subiectul unui imens scandal intre actualul si fostul primar.Acesta il acuza pe predecesorul sau ca a instrainat abuziv jumatate din suprafata cimitirului.
Cimitirul este amplasat chiar la marginea DN 39, care face legatura intre Constanta si Mangalia. Peste drum de cimitir, dincolo de sosea, a rasarit un cartier de vile. Musulmanii din Lazu spun ca, in urma cu 60 de ani, cimitirul se intindea si peste sosea, avea aproape 30.000 de metri patrati.
Comunitatea araba din Timisoara doreste infiintarea unui cimitir propriu, in oras.Reprezentantii comunitatilor de cetateni straini, din Timisoara, s-au intalnit la Palatul Administrativ, unde au primit cateva garantii pentru cererile lor, din partea autoritatilo locale. (initiativa nu apartine si nu are legatuta cu Muftiatul)

Comunitatea musulmana din Medgidia in crestere numerica are urgent nevoie de un nou cimitir.
 cimitirul musulman (înfiinţat în urmă cu aproape 600 de ani),este ocupat in totalitate Astfel, din iniţiativa filialei Medgidia a Uniunii Democrate a Turco - Tătarilor Musulmani din România (UDTTMR), în anul 2002, Consiliul Local Municipal a decis ca etnia musulmană să beneficieze de un teren pentru realizarea unui nou cimitir. Delimitarea efectivă a terenului în suprafaţă de 22.450 metri pătraţi a avut loc în toamna anului trecut, iar ieri, 20 iulie, s-a pus piatra de temelie a viitorului cimitir musulman, care va fi situat la şoseaua de centură
 UDTTMR a realizat o colectă la care au participat 692 de familii de etnie turco - tătară, care au contribuit cu aproape 30.000 lei.


La Comunitatea musulmana si Mangalia, Potrivit Muftiatului Cultului Musulman din Romania, a avut loc ceremonia de inaugurare a geamiei "Esmahan Sultan", una dintre cele mai vechi geamii din Romania si restaaurarea integrala a cimitirului musulman,vechi si el de sute ani.
La eveniment au fost prezenti muftiul Cultului Musulman din Romania, Iusuf Murat, finantatorul proiectului Capa Tunc,  Consulul General al Republicii Turcia la Constanta, Haluk Agca.


Comunitatea musulmana din Constanta este mai cu mot.
Cimitirul incepe sa se umple de "adaposturi atomice",cavouri si monumente grandioase.
Exemplul excentricului Mazare face se pare prozeliti

Iata cateva palate si monumente ale mafiei arabe din Constanta
..
..
..
..
In final ,cimitirul eroilor musulmani din Bucuresti


Si din Constanta


=============================


4 comentarii:

Anonim spunea...

Buna Viorica.
Foarte bun materialul pe care l-ai facut. Mai bine ca nici nu se putea. Ma mira insa faptul ca tocmai tu ai adus vorba despre ce ne doare pe noi musulmanii din Bucuresti. Nu avem unde sa ne ingropam mortii. Nu ne trebuiesc palate in care sa fim ingropati ci doar o groapa pe masura noastra..Ce ma doare este faptul ca ai nostri guvernanti nu se tin de promisiunea facuta Turciei de a asigura un cimitir in Bucuresti pentru musulmani. Ne-am facut de ras.
Felicitari pentru material. Scurt dar concis si fosrte bine documentat.
Alexia A.

viorica abbu spunea...

Buna Alexia,ma bucur ca ti-a placut.Sunt in viata probleme atat de comune si de dureroase indiferent carei religii sau zone apartinem.
Adunand material despre Bellu,vorbind cu cei ce sta cu orele pentru pomana,m-am ingrozit,m-am ingrozit.

shakuka spunea...

personal, nu vad utilitatea unui cimitir strict pt musulmani (sau strict pt evrei, crestini, etc). cand mori, ai murit si gata. pamantul este la fel de bun pentru fiecare.

viorica abbu spunea...

Desigur ca si eu gandesc ca tine Shakuka,inmoramntare la rend,sir dupa sir,coloana dupa coloana,mormant dupa mormant.
Totusi cultul mortilor este inca puternic,daca in viata ne batem joc de toate,de morti si cimitire mai putin.

Trimiteți un comentariu

alegeti va rog un nume daca comentati,
asa este politicos...