Pagini

29 oct. 2011

"Expozitie de arta islamica (??) la muzeul metropolitan din NY"

Un forum de notorietate -adica IslamulAzi- transmite prin administratoarea Gabi Umm 'Aishah  urmatoarea stire importanta:

"Expozitie de arta islamica la muzeul metropolitan din NY"
(stire preluata de pe onislam)

Desigur ca inimile noastre tresar de bucurie.
In fine - vom vedea cu ochii nostrii minunatele realizari artistice ale islamului contemporan.

Desigur vom vedea carti de literatura, obiecte de ceramica,sticla sau lemn,obiecte sculptate, tablouri, tesaturi,goblene,tapiserii,toate cu motive inspirate din islam,acompaniate in surdina de o minunata muzica orientala.

Dar nu dragii mei,nu cautati toate acestea, nu prin biblioteci si nu prin galerii sau muzee, caci nu o sa le gasiti,cum nici Metropolitan Musem nu le-a gasit.
Dar spatiul destinat culturii orientale de la etajul 2 este plin deja cu exponate,minunate bijuterii de arta,realizate din sticla,metal,tesaturi, sculptate in fildes,mobilier,reproduceri de interioare  din case ale tarile orientale toate din perioada de stralucire apusa odata cu islamizarea acestor popoare.

Asa ca Muzeul a luat o inteleapta decizie:
- "Deasupra usii, veţi avea cuvintele : Teritoriile arabe, Turcia, Iran, Asia Centrală, şi de Sud Asia ", spune Haidar Navina,care supravegheaza restaurarea si instalarea obiectelor orientale.



In fapt,galeriile au fost închise pentru renovare in mai 2003, ca parte dintr-un proiect de amenajarea interioară a întreagii aripi de sud a clădirii.In toata aceasta perioada statul american,oameni de cultura si de arta americani si straini,au sustinul continuitatea reprezentarii culturii orientale prin expoziţii organizate de către Departamentul de Arta Islamica şi prezentate la Muzeul Metropolitan, inclusiv Legacy de Ghengis Khan. Arta de  curte şi cultura în Asia de Vest, 1256-1353 (2002-2003), perle de la Parrot din India: Akbar împăratului Illustrated Khamsa, 1597-1598 (2005-2006), şi  Veneţia şi lumea islamică, 828 - 1797 (2007).

Asadar dragii mei din pacate arta islamica contemporana  inca se lasa asteptata.
Ceea ce vedem la muzeu sunt minunatele realizari ale orientului anilor 800-1200 si foarte putin mai tarziu.
Vor fi prezentate si imagini ale profetului Mohammed pastrate in niste stampe
unele dintre ele deloc magulitoare.



Asa ca:
Sa nu ne impaunam = Gabi Umm 'Aishah = cu lucruri ce nu va apartin.
Islamul raspandit si practicat ca religie a fost si este de fapt o frana pentru arta.

O frana - Gabi Umm 'Aishah - despre asta ai uitat sa scrii.... 

Iata cateva bijuterii ale orientului prezentate in galeriile muzeului:

casa marocana


obiecte egiptene sau siriene din secolele 4 si 8

   

 

portretul lui Muhammad Shah si imparatului Ahbar rugandu-se





va recomand cu caldura sa vedeti -virtual-cele 12583 de exponate ale muzeului, dintre care  niciuna nu apartine secolelor 19,20,21.cand islamul s-a transformat din religie creatoare in religie distrugatoare.Cu largul ajutor si al proaspetelor "surioare" din Romania 

muzeul si obiectele artei orientale



4 comentarii:

alexandra spunea...

Mai bine le reamintea de Muzeul National de Arta al Romaniei, care merita oricand vizitat si unde vor descoperi si o colectie de arta islamica ( ceramica, textile , broderii etc. din sec.XV si pana-n sec.XX) Prin SUA ajungi cam greu.

viorica abbu spunea...

Adevarat Alexandra,nimic pe teritoriul romaniei nu aminteste "islamofobia" mentionata tocmai de cei ce apartin atat de putin pamantului romanesc.
dar...de....suna mai bine 'expozitie islamica",vezi doamne lumea e cu noi...!!

alexandra spunea...

Viorica, nu e gresita formularea de "arta islamica" :) depinde de exponate. Daca i-au schimbat titlul, in arta orientala, inseamna ca exponatele sunt si din perioada pre-islamica sau nu toate au legatura cu arta sacra. Muzeele Vaticanului sunt senzationale, poti vedea arta crestina sub felurite forme (fresce,sarcofaje,broderii,tapiserii, mozaicuri etc), din diferite perioade istorice.
Pe mine nu m-a surprins titlul pus de Gabi, cat ideea de a anunta o expozitie de la NY :)

viorica abbu spunea...

Gresita nu este formularea, doar ca este (arta islamica) absenta la acea expozitie.
arta vrestina-dupa parerea mea a evoluat umpland sute de muzee si milioane de case in lume.Nu acelasi lucru constat la arta islamica cum ii zici tu,anonim, unde afara de caligrafierea numelui lui Allah pe diverse obiecte si in felurite culori, nu prea vedem altceva.si caligrafia este o arta dar nu poate ramane singura.

Rog sa fie aici mentionata o lucrare de arta a unui artist musulman venit in Romania dupa 1989,o expozitie,
o lucrare atarnata pe peretii centrului cultural islamic,sau la fundatia taiba a doamnei Gabi

Trimiteți un comentariu

alegeti va rog un nume daca comentati,
asa este politicos...