Pagini

3 feb. 2011

Pleacă Mubarak, vine Al Qaeda?


„Ce se întâmplă dacă Fraţii Musulmani cuceresc puterea în Egipt?‘‘.
  - O primă tabără a reunit adepţii „voinţei populare‘‘, optimişti care consideră că pericolul islamist este mult exagerat şi că o guvernare democratică în Egipt este imposibilă fără Fraţii Musulmani .
Egiptul anului 2011 nu este Iranul din 1979 spun optimistii şi, ca atare, riscul instaurării unui regim fundamentalist islamic în Egipt este minim.
 - De cealaltă parte, tabăra realistă nu oboseşte să sublinieze mizele pierderii Egiptului şi riscurile inacceptabile pe care le presupune un regim islamist la Cairo. În primul rând, Egiptul este cea mai mare (80 milioane de oameni) şi cea mai puternică ţară arabă din punct de vedere militar. Egiptul este crucial pentru pacea în Orientul Mijlociu, sau, dacă privim din perspectivă islamistă, fără Egipt arabii nu pot spera să câştige un eventual război împotriva Israelului. Şi din exact acest motiv, de la acordul de pace dintre Israel şi Egipt de la Camp David din 1978, nici o ţară arabă nu a mai atacat Israelul. Ce e drept, preşedintele egiptean de atunci, Anwar el Sadat, a fost asasinat de un grup de militari afiliaţi unui grup desprins din FM, ceea ce i-a deschis calea spre putere lui Hosni Mubarak, dar pacea a fost menţinută. Pe de altă parte, FM militează pentru relaţii paşnice cu vecinii cu o singură excepţie: Israelul.
În cazul unui regim islamist la Cairo, Israelul s-ar găsi prins între ameninţarea iraniano-siriană şi cea egipteană.
Realitatea:

Fraţii Musulmani au fost principala pepinieră a terorismului islamist. Diversele miliţii intitulate Jihadul Islamic provin, la origine, din gruparea egipteană cu acelaşi nume desprinsă din Fraţii Musulmani. Hamas nu a fost la origine altceva decât ramura palestiniană a Fratii Musulmani.
Osama bin Laden şi doctorul egiptean Ayman al Zawahiri au construit Al Qaeda pe baza ideilor exprimate de unul dintre cei mai populari şi apreciaţi şi mai radicali „intelectuali‘‘ ai Fraţilor Musulmani, Sayyid Qutb, care a militat pentru introducerea Sharia prin „Jihad şi forţă fizică‘‘.
Alte grupări teroriste precum Gama'a al Islamyyia şi nenumăratele ei variante întâlnite din SUA până în Indonezia provin, de asemenea, din Fraţii Musulmani şi toate luptă pentru realizarea principalului obiectiv enunţat în statutele FM: „reinstaurarea califatului‘‘ islamic.
In Romania, sub paravanul Centrului cultural Islamic si al fundatiei Taiba,Fundatiei Surorile Musulmane-copia feminina a organizatiei- au ajuns de asemeni si fac prozeliti.
Aceste este si motivul ca Fraţii nu au participat niciodată la guvernarea unei ţări, cu atât mai puţin în Egipt, unde mişcarea este interzisă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

alegeti va rog un nume daca comentati,
asa este politicos...