Pagini

24 feb. 2011

Ierusalimul bigot al secolului XXI

Evreii ultrareligiosi pun stapânire din ce in ce mai mult pe viata publica din Ierusalim, cantaretele fiind interzise la serbarile urbane, la fel ca batoanele de ciocolata ne-casher. Daca adaugam aici separarea intre sexe in autobuze, putem intelege indignarea evreilor normali fata de aceste masuri.
Conform regulii impuse de evreii religiosi, femeile sunt obligate sa urce pe usa din spate a autobuzelor, neavând voie sa se aseze decât pe locurile din spate.
Noua linie, care leaga in special cartierul locuit de evreii ultrareligiosi de Zidul Plângerii din orasul vechi, a fost pusa in functiune de o firma privata, comanda venind de la „Comitetul de rabini pentru probleme de transport”. Evreii religiosi considera imoral ca femei si barbati care nu sunt rude sa se apropie unii de altii in autobuz....!!!!!!!!
Compania nationala de transport urban Egged a refuzat sa creeze in autobuzele liniei numarul 2, o linie foarte folosita, spatii separate pentru femei si barbati, asa cum doreau ultrareligiosii.
Situatia din Ierusalim devine din ce in ce mai asemanatoare celei din state precum Arabia Saudita sau Iran.
Israelul se defineste insa pe sine drept stat modern si democratic si cu toate astea de Shabat transportul public sta pe loc iar lifturile de la hotel opresc la fiecare etaj, pentru ca oaspetii sa nu fie nevoiti sa apese vreun buton. Declansarea unui impuls electric  (prin apasarea pe un buton) este considerata de dreptul religios drept munca si interzisa de Shabbat.
Supermarketul de la colt nu mai vinde de exemplu ziare laice,femeile nu mai au voie sa cânte la manifestari organizate in oras,politia de moravuri ultraortodoxa  agreseaza femeile cu tinuta indecenta de pa strada,adica cele ce poarta pantaloni si bluza cu maneca scurta....!!!!!!

Ierusalimul si Teheranul

Iata problema conflictului rezolvata....
Israelul se intuneca la nivelul Teheranului si asa nu mai trebuie bomba atomica intre "frati intinecati"

Ierusalim anul 2010 inaintea erei noastre
Multi dar ....rai

5 comentarii:

Anonim spunea...

..............................................................................................................................................
.....................................

Anonim spunea...

Descrierea pe care o faci este sumbra si e departe de a caracteriza Ierusalimul. Orasul de 700 de mii de locuitori, capitala, este fascinant si nu seamana cu ceeace ai scris. Cele descrise sunt reale, dar limitate la cartiere anumite, populate de ultra religiosi si nu se resimt in rest.
Desigur ca e altfel decat Tel Avivul debordand de viata non stop.
Bineinteles ca exista in oras un respect mai mare pentru religie si traditii, dar ca sa-l compari cu atmosfera din Iran sau Arabia Saudita e cu totul deplasat.
Apropo Teheran, am vazut o prezentare pps care m-a uimit prin modernitatea orasului, asa ca si acolo religia e doar o pojghita.
M-ar bucura sa putem coresponda direct. Costin are adresa.

Anonim spunea...

Aaa, nu m-am semnat mai inainte.
Un weekend placut.
Corneliu

delma spunea...

deci corneliu e evreu? :)

b.d. spunea...

Nu am intentia sa raspund in numele lui Corneliu dar, citind intrebarea, vin si eu cu una :
Presupunand c-ar fi, -cum zice Ion Pribeagu intr-o poezie ?-, ''e un defect ce te framanta'' ?

Trimiteți un comentariu

alegeti va rog un nume daca comentati,
asa este politicos...