Pagini

27 nov. 2011

"-Vă rog să îmi spuneţi adevărul. Există Moş Crăciun?"

O fetiţă în vîrstă de 8 ani pe nume Virginia O’Hanlon a trimis o scrisoare editorului publicaţiei New York Sun.
Răspunsul, un editorial nesemnat apărut pe 21 septembrie 1897, a devenit cel mai tipărit editorial de ziar din istorie.
Autorul era un celebru jurnalist, Francis Pharcellus Church, iar răspunsul său la scrisoarea Virginiei, a fost tipărit în fragmente sau în totalitate în zeci de limbi, în ziare, reviste şi cărţi, a fost prezentat în filme, imprimat pe postere şi pe timbre. Revista Dilemateca îl reproduce la rîndu-i. Integral.

“Dragă domnule editor, eu am 8 ani. Cîţiva dintre copiii cu care mă joc spun că nu există Moş Crăciun. Tati spune că doar ce apare în The Sun este adevărat. Vă rog să îmi spuneţi adevărul. Există Moş Crăciun? Virginia O’Hanlon.”

“Virginia, micii tăi prieteni greşesc. Sînt afectaţi de sceptismul unor vremuri sceptice. Ei cred doar ce văd şi orice e neînţeles de minţile lor mici nu există. Toate minţile, Virginia, indiferent că sînt de adulti sau de copii, sînt mici. Dacă ar fi să comparăm inteligenţa şi puterea de a cuprinde adevărul şi ştiinţa ale omului cu cele ale lumii imense din jurul lui, află că omul ar fi doar o insectă, o furnică.

Da, Virginia, există Moş Crăciun. Există cu aceeaşi certitudine cu care există dragostea, generozitatea şi dăruirea şi tu ştii doar că ele sînt peste tot, că aduc în fiecare zi atîta frumuseţe şi bucurie vieţii tale. Cît de mohorîtă ar fi lumea fără Moş Crăciun… Ar fi la fel de mohorîtă ca lumea fără Virginii! La fel ca lumea fără speranţa unui copil, fără poezia şi poveştile de dragoste care ne fac existenţa atît de tolerabilă. Nu ne-am mai bucura decît de lucrurile care pot fi demonstrate sau observate cu ochiul liber. Strălucirea eternă cu care copilăria umple lumea ar fi stinsă pentru totdeauna.

Nu crede în Moş Crăciun! La fel de bine poţi să nu crezi în zîne. Poţi să îl rogi pe tăticul tău să angajeze oameni care să pîndească toate şemineele în ajun de Crăciun, dar dacă nu l-ar vedea pe Moş coborînd, ce ar dovedi asta? Nimeni nu îl vede pe Moş Crăciun, dar nu este nici un semn că el nu ar exista. Cele mai adevărate lucruri din lume sînt cele pe care nici copiii si nici oamenii mari nu le pot vedea. Ai văzut vreodată zîne dansînd pe peluză? Bineînţeles că nu, dar asta nu înseamnă că ele nu sînt acolo. Nimeni nu poate să îşi imagineze sau să creadă cu adevărat toate minunile de pe lume, aşa nevăzute sau chiar de nevăzut cum sînt ele.

Desigur că poţi să desfaci jucăria unui bebeluş ca să vezi ce face atîta zgomot înăuntru, dar există un văl ce acoperă lumea ascunsă, magică, pe care nu l-ar putea sfîşia nici cel mai puternic om, nici măcar forţa adunată a celor mai puternici oameni care au trăit vreodată. Doar încrederea, bucuria, poezia, dragostea şi romantismul pot da la o parte perdeaua şi înfăţişa frumuseţea şi splendoarea din spatele ei. Virginia, nu există în toată lumea asta ceva mai real şi mai puternic de-atît!

Moş Crăciun nu există!? Nici vorbă! Există şi va exista pentru totdeauna. O mie de ani de-acum înainte Virginia, ce o mie, de zece ori zece mii de ani de acum înainte va continua să aducă bucurie în sufletul fiecărui copil.”


revista Dilemateca nr.9 an 2007
PS
Multumesc anonimului care a postat la comentarii acest articol.
Multumesc mult
Imi face bine la suflet caci prea m-am amarat cu stupizenii si false credinte,cu rautate si ipocrizie..

13 comentarii:

Anonim spunea...

Emotionat raspunsul pentru fetita. Asa este, Mos-Craciun exista, el exista in fiecare om care daruieste din iubire pentru Dumnezeu si din dragoste pentru aproapele sau. Povestile, miturile urbane si orice nascocire a folclorului nu-s rele in sine, daca te obliga la lucruri bune, iar in cazul crestinilor, daca nu se uita de semnificatia religioasa a sarbatorii. Colindele, datinile, bradul, toate sunt menite sa ne sustraga mizeriilor endemice si sa ne aduca aminte ca, cel putin pentru o perioada din an, putem fi mai buni la inima, mai frumosi in gandire si mai curati la suflet. Prin Mos Craciun poti induce unui copil ideea ca lumea este o taina care trebuie descoperita, ca dincolo de lumina reflectoarelor exista ceva care nu poate fi decat simtit: dragostea.

viorica abbu spunea...

Crestinismul este o religie toleranta si bazata pe bucurie si dragoste,pe deschidere si intelegere.
Nu la fel sunt iudaismul si islamul,religii stricte,uscate, ultra concervatoare.Care nu permit nici-o iesire din dogme,nici o bucurie.
Pomul de craciun se face de Craciun pentru ca este toata familia acasa,pentru ca este cald in casa si miroase a bucurie,cozonac si brad de padure.
Afara de steaua din varf nu are nimic religios,nici-un simbol,nici-o rugaciune,doar minunate colinde,nemuritoare colinde ce me-au luminat si noua copilaria.

Anonim spunea...

pfai de capu vostru...paganilor
mircus

Anonim spunea...

Cu regret dar moshul nu exista (sper sa nu citeasca si copii),insa bradul da. Este peste tot in lume,chiar si in Dubai. :-)

Anonim spunea...

Problema nu e fondul islamului si iudaismului, care indeamna la intelegere, ci faptul ca multi pierd fondul in detrimentul formei. "Iubeste-ti aproapele" exista si in Islam, dar cati musulmani pot sa spuna asta? Pentru multi dintre ei exista doar kafiri si musulmani, dragostea e discriminatorie, ceea ce inseamna ca nu mai poate fi vorba de iubire. Atunci cand ideologia substitue cautarea ascetica, atunci cand ei adopta mental stereotipuri conventionale , care nu trimit la un contact empiric, religiozitatea lor e una formala, ei "doar cred ca ei cred".

La fel se intampla si in cazul musulmanilor "open mind" care impodobesc bradul si-l astepta pe Mos, avand iluzia consolatoare ca ei au preluat practici laice si nu religioase crestine, iluzie de care psihicul lor are nevoie. Bradul e asociat cu colinda, cu impodobirea frumoasa a casei in vederea asteptarii colindatorilor, care sa ne aduca prin cant vestea cea buna a Nasterii lui Hristos din Preacurata Fecioara. Desigur Hristos exista si in Islam, nasterea sa e un moment de bucurie, insa mi se pare putin straniu sa-i acorzi lui cinste,celebrandu-i nasterea,fie si indirect, nu si celorlalti profeti.

Eu daca as fi musulman,as prelua doar fondul sarbatorii Craciunului, adica spiritul real al acesteia care strabate veacurile inspirand atata iubire si mai putin formele spiritului, caci tocmai acest sentiment de iubire pentru aproapele tau non-musulman le lipseste multora.

Anonim spunea...

Acest spirit al iubirii si generozitatii l-am regasit in gestul de a impodobi un brad in Dubai, un cadou facut miilor de crestini care-si celebreaza Sarbatorile de iarna in Dubai. Nu musulmanul trebuie sa-si impodobeasca bradul acasa, in mod individual, ci fapta buna consta in a darui. Mi s-a parut un gest frumos de a darui crestinilor un gand bun din suflet, exprimat vizual prin acel brad, adica cadoul care ai stiut ca pe ei ii emotioneaza si ii face fericiti. Asta inseamna dupa mine sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insuti, sa-l faci fericit. Dincolo de strategia de marketing, cum vor spune carcotasii, ramane un gest superb.

pt Viorica: spunea...

spuneai ca bradul n-are nimic religios, insa ce ar fi un brad impodobit fara colidele care sa le auzi pe fundal? Am vazut cealalta postare in care unii critica Craciunul pe nedrept. Daca insusi Vaticanul impodobeste anual in piata San Pietro un pom de Craciun, atunci cine sunt ei sa critice paganismul gestului, omitand in mod deliberat semnificatia lui? Acelor musulmani le spun ca gestul lor de a se inchina lui Allah e preluat de la idolatrii, deci un gest pagan caruia i s-a dat alta semnificatie in noul ritual de adorare. Unii se impotmolesc in formalism religios, fara sa reuseasca sa se bucure de iubirea si libertatea pe care ti-o da credinta, ba mai mult, vad raulin altii, in loc sa se analizeze pe ei insisi.

Anonim spunea...

Foarte frumos raspunsul dat fetitei...ca Mos Craciun nu exista o stim toti dar nimeni nu poate nega faptul ca ne-a facut copilaria mai frumoasa si va continua sa faca acest lucru pentru multi copii.

*Imi face bine la suflet caci prea m-am amarat cu stupizenii si false credinte,cu rautate si ipocrizie..*

Cred ca foarte multe persoane s-au saturat de rautate si ipocrizie. Din pacate sunt putini cei care sunt dispusi sa vada mai departe de religie, traditii, educatia primita etc.

Aenomis

viorica abbu spunea...

MULTUMESC MULT CELOR CE AU SCRIS
CU DRAGOSTE SI SENSIBILITATE,
DOVEDIND CA INIMILE NOASTRE INCA NU S-AU USCAT SI CA PESTE RELIGII,TRADITII SI OBICEIURI,
NATURA UMANA,SINGURA IN UNIVERS CARE ARE SENTIMENTE - A TRIUMFAT !!

Anonim spunea...

Uitasem sa ma semnez :-)

Blandu

Anonim spunea...

paganilor...la voi ori e religie ori e obicei? aa defapt voi le-ati facut mix..vai de capu vostru..
hai duceti-va si mai pupati mana la preoti ca va iarta pacatele:)mircus

Anonim spunea...

Mircus, stii ce scrie in DEX in dreptul la "pagan"? mahomedan, turc. Verifica bre si dupa mai vorbim :)

Anonim spunea...

pe mine ma chiama dan eu cred ca Mos Creciun este o metafora care au inzestrato parinti ca copilul sa astepte cu ne rabdare Anul Nou dar poate ca si exista caci nimeni nu a demonstrat ca el e unul creiat de parinti

Trimiteți un comentariu

alegeti va rog un nume daca comentati,
asa este politicos...