Pagini

31 oct. 2015

Muftiul Yusuf Muurat: În România există imami cu idei extremiste

Muftiul Yusuf Murat,muftiul cultului musulman din Romania,vrea sa promoveze in Europa si in lume modelul Dobrogean

Cum se prezintă, în prezent, mişcarea islamică din România, respectiv din Dobrogea?
În România islamul este de mai bine de opt secole. Am intrat în al IX-lea secol de când musulmanii trăiesc aici. Trebuie să îi mulţumim bunului Dumnezeu, nu au fost probleme. Sperăm că nici de acum încolo nu vor fi probleme. Dar, sincer, am anumite reţineri pentru că am văzut cum comunitatea noastră este deja dezbinată. Unii dintre ei practică religia după felul lor. Unii dintre ei nu mai acceptă obiceiurile şi tradiţiile bunicilor lor. Din nefericire, şi în România sunt astfel de curente radicale, dar încă nu s-au aprins atât de mult.  În Dobrogea nu sunt probleme foarte mari, momentan. Dar niciodată nu se ştie, pentru că şi în Dobrogea sunt tineri care au legături cu astfel de persoane, cu astfel de imami. Pentru aceşti tineri care au intrat în contact cu aceşti lideri spirituali şi s-au ataşat totalmente, nici o metodă nu poate să îi mai facă pe ei să-i răpească de acolo şi să nu mai depindă de ei. O dată ce există acel ataşament spiritual religios şi acea influenţă de a spăla creierul, nu cred că mai există o metodă de a-i aduce pe oameni să înţeleagă purul adevăr. Orice extremă dăunează societăţii.

Se poate vorbi de extremism în ţara noastră?
Şi la noi în România sunt imami care au idei extremiste. Nu mă refer la imamii care sunt angajaţii instituţiei.

[...]Ei nu sunt martiri. Din păcate, aşa sunt păcăliţi. Să fii martir înseamnă să cazi pe un front de luptă. Dar tu aici te duci şi pui bombă într-o zonă aglomerată când celelalte persoane nu au cu ce să se apere, sunt nevinovate, poţi să mai spui că el este martir? Că el şi-a jertfit viaţa pentru Allah? Scopul nostru este să slujim comunitatea musulmană din România aşa cum a fost slujită ea mai bine de opt secole. Nu cu influenţe din exterior.
În primul rând, eu trebuie să-mi slujesc comunitatea şi ţara mea.
Eu aici trăiesc.
Aici mi s-au dat cele mai multe drepturi.
Dorim să promovăm modelul islamic dobrogean atât în UE, cât şi în întreaga lume.
Efortul meu este să păstrez acest climat de bună înţelegere şi obiceiurile. Religia a convieţuit cu obiceiurile şi tradiţiile secole de-a rândul. Nici o şcoală islamică de drept nu promovează uciderea unui creştin sau a unei alte persoane din altă religie. Interpretările Coranului, interpretarea tradiţiei Profetului dau naştere acestor atentate.

sursa aici
...................
Imediat Kerim (Enghin?) da o replica in Islamul Azi ( forumul fundatiei fratilor musulmani in Romania -Taiba)

Nu este de mirare că musulmanii de astăzi au ajuns să-i imite pe occidentali în comportament ci este de mirare că urmează până şi concepţiile lor religioase. Nu ne mai miră dacă părinţii musulmani îi vorbesc copilului de Moş Crăciun, îi împodobesc bradul şi se bucură de această sărbătoare creştină!
[...]Sărbatorirea acestei zile este o ocazie de destrăbalare, o zi dedicată alcoolului şi săvârşirii tuturor poftelor sufletului.
[...]Ultima zi din an trebuie să fie petrecută prin adorarea Celui care ne-a dat viaţă şi mulţumindu-I pentru toate binecuvântările pe care ni le-a oferit.
[...]Poate că ignoranţa îi va face pe unii musulmani să spună că acest articol are idei fundamentaliste şi că musulmanii din Romania sunt musulmani moderaţi. Aceştia se înşeală amarnic! În Islam nu există musulman fundamentalist sau moderat ci există doar musulman.
[...]Foarte multi musulmani din Romania sărbatoresc aceste zile din ignoranţă pentru că nu au suficiente cunoştinţe despre religia lor. De aceea am simţit că avem îndatorirea de a scrie acest articol pentru a arăta situaţia în care se află puţinii musulmani din aceste ţinuturi.
.......
sursa aici
...
D-le Kerim du-te linistit in Jordania...
Nu te-a chemat nimeni sa faci prozeliti si sa dai sfaturi musulmanilor romani.
Stai in tarile arabe,invata-i sa citeasca si sa scrie,invata-i reguli de igiena,invata-i sa foloseasca condomul, ca sunt plini de SIDA...ai mult mai multa treaba acolo de unde ai venit...
Fii un bun musulman pentru cine are nevoie...




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

alegeti va rog un nume daca comentati,
asa este politicos...