Pagini

13 aug. 2015

Din tiparele intunericului la standurile de carte:  “Tora regelui” (Torat Hameleh") de rabinul Yitzhak Shapira. Cartea a aparut in aug 2010.

Dementa.
E singurul meu cuvant pentru aceasta carte care ofera argumente teologice in sprijinul uciderii ne-evreilor perceputi ca incalcand poruncile evreiesti sau ca fiind o amenintare fata de statul evreu, de catre evrei.
“Tora regelui”,publicata in 2009 si  bazata pe interpretarea rabinului Shapira asupra unor pasaje din Vechiul Testament, este un ghid minutios al situatiilor in care evreii pot sa omoare ne-evrei.

Rabinul Shapira argumenteaza ca legea evreiasca permite uciderea ne-evreilor care cer pamant pentru ei insisi, a celor apartinand natiunilor care ajuta “un ucigas al evreilor”, a celor care raspandesc “blasfemii ostile” si a acelora care “prin discurs, ne slabesc suveranitatea”.
“Orice caz in care viata unui civil este un pericol pentru Israel, este permisa omorarea gentilului”.
“Permisiunea se aplica si atunci cand persecutorul ameninta sa omoare indirect, mai degraba decat direct”, scrie in carte. “Daca un civil ajuta un luptator, este permis sa il omori.. Oricare cetatean care sprijina lupta, sau luptatorii, sau care exprima satisfactie cu faptele lor – uciderea este permisa”.
Cartea rabinului Shapira argumenteaza ca razbunarea este o necesitate in legea evreiasca.
“Pentru a-l infrange pe cel rau, trebuie sa fim razbunatori, ochi pentru ochi. Razbunarea e o necesitate..si uneori comiterea de salbaticii menite sa creeze o adevarata balanta a terorii”.
Cartea exprima mai departe ca evreilor li se permite sa omoare copii “daca este clar ca ei vor creste si ne vor face rau”.
“Daca prin ranirea (tortura) copiilor unui lider rau (ostil noua – nb), il putem determina sa-si inceteze actiunile malitioase” scrie Shapira, “atunci le putem face rau”.

Cine este acest animal, caruia nu i se poate spune om ??


Individul a fost apoi arestat de autoritatile israeliene si judecat pentru instigare


Rabinul Shapira, este capul unei scoli religioase pentru baieti, Od Yosef Chai Yeshiva, aflata in teritoriile palestiniene,focar de extremism.Localitatea faras statut legal se numeste  Yitzhar, la doar cateva mile de orasul palestinian Nablus. Aderentii rabinului Shapira, adopta o forma radicala a nationalismului religios evreiesc (shaaria evreeasca) si indeamna formarea unei teocratii bazata pe Tora, pentru a inlocui statul Israel, perceput de ei ca un abandonator al principiilor de baza evreiesti.
(Parca am mai auzit unde va ceva asemanator....!!!)

Parerea celorlalti rabini? nu prea incurajatoare...50% pentru,50% contra.
Norocul statului Israel este acesti credinciosihabotnici  si ultracredinciosi insumnmeaza numai 15% din populatie.

cum naiba nu se inteleg acolo unii cu altii ? arabii si evreii , nu am habar...
se pare ca au in mare,aceeasi educatie religioasa si aceleasi obiceiuri.
doar sunt prietenii lui Lavinia,Hatice,Lorelay,Ahmed, MisMariyah,Meyra,desigur doamna Sevinci care isi coase deja rochia pentru prima doamna la Muftiat sau mai bine la Taiba...  si alti fani....
Hatice

-------------------------------
Avertisment
Daca gasiti acest articol,sau alte articole personale din acest blog
preluate  si incluse in alt articol - fara ghilimele si specificarea sursei-
va anunt ca este fara consimtamantul meu si nu sunt raspunzatoare
de ce se adauga inainte si dupa articolul meu

9 comentarii:

Anonim spunea...

nenea probabil are ceva probleme psihologice.
nu avem ce face, se spune ca bolile psihice vor fi bolile acestui secol din pacate.

viorica abbu spunea...

nu,nu este nici pe departe boala si individul nu este bolnav, desi comportamentul este atat de extremist..este ruperea voita de realitate,negarea ei,dorinta de a ramane la vechile scrieri si mai ales incapatanarea de a le considera sfinte si in ziua de azi.
Faptul ca religia a facut atatea victime si urmeaza sa faca,se pare ca nu conteaza,faptul ca un copil este un copil,nici macar nu stie ce e pactul,nu conteza.Trebuie omorat daca "se presupune" ca in viitor va fi un pericol...!!!
intunericul fundamentalismului religios, musulman,judaic sau crestin,extremismul politic-national va aduce ceasul unei confruntari intre normali si para-a-normali.

Elena spunea...

Dar clerici musulmani arestati pentru incitare la ura ai vazut in Arabia, Iran sau alte ciuri buri de astea ?

viorica abbu spunea...

Nu pot fi arestati,Elena,cand ei,imami ayatolahi,clerici stau la tribuna oficiala,iar seful statului le saruta mana sau obrajii,cand un guvern inainte de a jura credinta tarii,trebuie sa primeasca binecuvantarea popilor...?
Religia trebuie riguros despartita de stat si mai ales nesubventionata.
Cine vrea sa studieze cele sfinte,este liber sa faca asta pe banii lui toata viata, daca asta e telul lui,asa cum pictori celebri,sculptori sau compozitori au rabdat de foame asa sa rabde si ei in cautarea lui Dumnezeu si a ceea ce a fost viata si invataturile lui.
Dar sunt slabe sperante..

Anonim spunea...

Raspuns la intrebarea cu care inchei articolul.
1. Pentru ca in randul evreilor din Israel ca si din diaspora asemenea indivizi se afla la marginea marginilor, nu se bucura de adeziune publica, nu au niciun ecou public exceptand publicitatea facuta tocmai de inamicii evreilor, iar in Israel "se bucura" in schimb prompt de tratamentul legal cuvenit.
2. Pentru ca in tarile musulmane tocmai acest soi de oameni se bucura de adeziune larga si de influenta politica.
3. Si in afara de toate acestea, conflictul israelo-arab are o cu totul alta baza, indiferent de unele similitudini de forma intre extremisti. Precum nici nu toti mancatorii de salata verde nu sunt frati...

Poate ca intr-adevar ai avea nevoie de o calatorie in Israel pentru a primi un tablou real. N-as crede ca problema e insurmontabila.
Corneliu.

Anonim spunea...

Viorica, ai reciclat articolul de anul trecut impreuna cu postarile, intre care se afla si a mea, ceeace nu e rau.
Repet si eu ideea ca ideologia acestui rabin descreierat nu caracterizeaza in niciun fel peisajul israelian. Ca actualizare, altii care numai si-au aratat sprijinul pentru acesta se afla deja in cercetare penala.
Pe cand ii vom vedea in cercetare penala sau adusi cu mainile legate la tribunal pe sheicii, imamii, conducatorii si politicienii islamisti care se pronunta in zilnic in termeni mult mai agresivi impotriva celor pe care-i considera "inamicii Islamului"?
Corneliu

viorica abbu spunea...

desi minor,cazul nu este izolat.iar "nucleul greu" ce il reprezinta acesti oameni si numerosii adepti tineri educati zi de zi, an de an SA RSPECTE INDICATIILE RABINILOR SI NICI DECUM ORDINELE DATE DE ARMATA SAU POLITIE,SAU LEGISLATIA OFICIALA,vor fi centrul unor puternice tulburari daca se vor trasa granitele definitive ale celor 2 state,iar ca urmare o parte din asezarile nelegale vor fi evacuate.

sunt aceeasi elevi de Yeshiva,care azi scuipa armata,politia,ii ranesc in exercitiul functiunii lor,ard masinile politiei sau ameninta cu moartea ofiterii armatei.
Din cele ce le citesc, nu mi se pare deloc un fenomen marginal,ci unul serios,care poate duce la sciziunea populatiei.

Anonim spunea...

Nu fi atat de pesimista, Viorica.
Ei nu au priza in public.
Iar dupa urletele de rigoare si cateva furtunuri cu apa bine tintite, daca va fi cazul, se vor linisti si se vor intoarce in banca lor.
Sa nu devansam ceeace inca nu stim.
Destula ziua de azi cu nevoile ei...

viorica abbu spunea...

Nimic din ceea ce este fundamentalist,anti-democratic si anti national nu trebuie tratat cu indulgenta sau cu manusi.
Fanatismul are forta nebunului incoltit.

Trimiteți un comentariu

alegeti va rog un nume daca comentati,
asa este politicos...