Pagini

12 apr. 2012

Hristos rastignit si la Pitesti.Nu se stie sigur daca va invia.

Destrabalarea in credinta a Bisericii Ortodoxe Romane urca o noua treapta.
Spectacolul "Rastignirii" in aer liber si cu intrare gratuita il regasim anul asta la Pitesti.

Desigur accentul se pune pe suferinta,pe bataie,pe durere,pe vopsea rosie si pe urletele soldatilor romani.(romani,adica de la Roma,desi sunt din Pitesti)
Asistenta este vizibil impresionanta.
Cateva doamne respectabile care au impresia ca au citit despre asta in biblie
sau au vazut un film-nu e clar- dau cate o lacrima  jos cu dosul palmei.
"Acum inteleg eu cat a suferit bietul Isus !" zice alta venerabila gospodina,
care se afla la jumatatea drumului intre cumpararea de legume si  carne.
Daca nu avea sacosele in mana, si-ar face cruce.
Odata pe an moare "saracu Isus".
Dar mai pretioase sunt ouale din sacosa, care se pot sparge.

Scenele ating apogeul intensitatii .
La fel si pozele facute cu telefonul mobil.
Un biet actor care participa benevol la spectacol este tarat pe jos spre cruce
de doi soldati imbracati in zale de turci.(cele romane lipseau din recuzita).
Este urcat,legat si rastignit in toata legea.
Care lege, nu stiu.Nici spectatorii.
Asistenta plange in continuare.
Desigur ca fara sa fie pomenitii -evreii sunt de vina.
Orce gospodina respectabila si care a ascultat la biserica ce zice popa,
stie ca evreii sunt amestecati.
Sara,Avraham,Debora,Iacob si Isaak ce sunt ?
Ca n-or fi -doamne iarta-ma- oameni ca noi?


















































67 de ani de la moartea lui Liviu Rebreanu au trecut intr-un total anonimat....

7 comentarii:

alexandra spunea...

Viorica, tu chiar ai un "ghimpe" pe Biserica Ortodoxa, de ii atribui ei ce s-a intamplat la Pitesti :) N-a fost un "show" organizat de Biserica, n-a avut nicio legatura cu BOR. O trupa de actori profesionisti si amatori din tara a facut asta, iar organizatorul a fost Asociatia Barbatilor Crestini din România, o asociatie evanghelica (neoprotestanta).

viorica abbu spunea...

alexandra,biserica romana BOR strange birul de la credinciosi.Asa ca sa faca bine sa pastreze sfintenia sarbatorii si sa nu lase sa se faca circ.
Daca la homosexualii (aia care nu sunt mireni,desigur) sare de cur in sus sa faca bine sa sara si aici, iar preotii sa iasa din letargie si visare si sa impiedice spectacolul.

viorica abbu spunea...

Adevarat ca mai mult noldovenii fac procesiunile astea in diverse orase printre care si Chisinaul,dar nici in romania nu lipsesc:
la Mănăstirea Hodoş - Bodrog,Lupeni etc.

alexandra spunea...

Viorica, BOR nu face circ cum au facut actorii respectivi. Exista procesiuni pentru a comemora anumite evenimente, cum e si procesiunea de Florii, la care partipa sute sau mii de oameni, insa fara "scenete", fara personaje care sa interpreteze diverse roluri. In mediul catolic se practica indeosebi asta. (vezi ce fac in America de Sud sau Filipine) O procesiune similara cu cea de la Ploiesti, (dar fara joc scenic, biciuire etc.) a fost organizata si de Biserica Greco-Catolica prin Cluj, cel care mergea in frunte il portretiza pe Iisus. Nu o sa vezi nico procesiune ortodoxa, in care cineva joaca "rolul" lui Iisus sau a Fecioarei Maria, chiar nu se face asa ceva! BOR nu le poate impune altora, de alte confesiuni, ce sa faca, deci daca asociatia aceea evanghelica a dorit un teatru stradal, a facut, nu aveau nevoie de acordul BOR ci avizul celor de la Primarie.

alexandra spunea...

"Daca la homosexualii (aia care nu sunt mireni,desigur) sare de cur in sus sa faca bine sa sara si aici, iar preotii sa iasa din letargie si visare si sa impiedice spectacolul. "

E o diferenta intre cele doua genuri de spectacole: BOR se opune de regula paradelor gay, pentru ca in ciuda organizatorilor care spun ca marsaluiesc pentru toleranta, indirect promoveaza homosexualitatea,o practica devianta, anormala, un pacat, dpdv religios. Si nu doar BOR se opune ci toate cultele din Romania nu agreeaza marsuri ce prezinta alternative la familia traditionala, ce aduc "atingere" la valorile familiei. Oricum, nu de ei depinde, ci de Primarie, care dau autorizatie pentru paradele gay, nu se pot opune pentru a nu fi acuzati de discriminare. Nu vad ce motiv ar putea invoca BOR la Primarie, celuilalt gen de spectacol. E pana la urma arta teatrala, care nu aduce ofensa valorilor religioase, fiind o reconstituire biblica, mai mult sau mai putin fidela. Daca ar fi fost o piesa de teatru "moderna", in care sa-l batjocoreasca pe Iisus, probabil ar fi reactionat. Tu nu vezi ca indiferent de reactioneaza,sau nu, autoritatile fac ce vor? Decat teatrul stradal de la Ploiesti, mai bine le monta un ecran mare in piata pe care sa deruleze Iisus din Nazareth, a lui Franco Zefirelli.

cherie spunea...

Ce eveniment ! Daca violenta starneste repulsie inseamna ca este pe drumul bun.
Cel putin in tine vad ca a starnit repulsie.

Anonim spunea...

Ce bine sa stati la caldurica si sa carcotiti pe seama altora. Macar ei fac ceva pentru a reaminti romanilor ce inseamna Pastele. Nu mancare si bautura de ajungi la urgenta, ci un Cristos care a patimit, a murit si a inviat pentru noi, pacatosii. Ca noi sa avem o sansa in fata unui Dumnezeu sfant, sfant, sfant, de trei ori sfant!

Trimiteți un comentariu

alegeti va rog un nume daca comentati,
asa este politicos...