Pagini

19 aug. 2012

De ce nu sunt dezamagita de rezultatele romanesti la Olimpiada

"Obisnuiti cu rezultatele bune ale ultimelor olimpiade,cea de la Londra,  ne-a lasat un gust amar."
Asa sa fie?
Gresit.
Gresit sa judecam sportivii,antrenorii,daca nu stim tabloul complet.
Si pentru a-l stii, trebuie sa citim cele scrise in presa in ultimii 4 ani.
Obisnuiti sa ne hranim orgoliul personal cu succesele de la gimnastica,cu cele de la sportul pe apa si ici-colo cate un atlet sau atleta,sigur ca ne simtim cumva, frustati.
Presa ne-a obisnuit sa vina aurul pe banda rulanta la gimnastica. De data asta nu a fost sa fie. Ne-au furat arbitrii, gimnastele nu s-au ridicat la asteptarile noastre, am avut ghinion, americancele (si nu numai)  au fost mai bune.
Sa nu uitam insa ca Romania are cam 200  gimnaste competitive.
America,China,Coreea au 200 de centre de pregatire....
Sa nu uitam scaderea drastica a pepinierei de talente, bazele inchise,altele dezafectate, cantonamentele insuficiente si fondurile tot mai subtiri.
Unde este noul val de copii si adolescenti ??
Lipsa dotarilor, lipsa suplimentelor, lipsurile in general ii fac pe parinti sa evite drumul spre cluburile sportive. Nu toata lumea are bani de echipament si sulita/disc/canoe, lucruri pe care ar trebui sa le asigure clubul.
Si sa nu uitam reducerea la numai o ora pe saptamana a sportului in scoli.
Asa ca daca vedem partea plina a paharului sa ne bucuram de succesele la gimnastica, tir, judo, haltere sau, partial, la scrima.In schimb domenii de traditie ca boxul, canotajul, atletismul au cazut in anonimat.
Sportul pe echipe a fost inexistent.

Desigur veti spune sunt cluburi private,dotate,eficiente.
Hai sa fim seriosi

Cluburile private nu sunt decat niste cluburi de fitze, unde potentatii zilei isi duc odraslele ca sa se prefaca că fac sport. Abunda tara de cluburi de tenis ale fostilor loseri asa-zis tenismeni,  care, pentru preturi colosale, se prefac ca pun racheta in mana unor loaze care nu au alta grija decat sa fuga cat mai repede la distractie.
Numiti un singur tenisman ridicat in ultimii 20 de ani..

Distrugerea lenta dar sigura a sportului, este parte din distrugerea generala a societatii romanesti.
Distrugerea bazei ei.

Dar nu vreau sa inchei atat de pesimist cele ce am scris.
Asa ca ma reintorc la gimnaste:

 La Catalina Ponor care la 25 de ani, dupa doar un an si jumatate de antrenamente, a dat dovada de o ambitie si maturitate iesite din comun. La Sandra Izbasa care a revenit dupa o accidentare crunta, atunci cand toti o credeau terminata. La Larisa Iordache care a strans din dinti si a concurat aproape intr-un picior "pentru a-si ajuta echipa". La Diana Bulimar si la Diana Chelaru, cei doi spiridusi care au mentinut Romania pe podiumul olimpic. "

De 36 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

alegeti va rog un nume daca comentati,
asa este politicos...