Pagini

2 iul. 2013

Top 10 inventii islamice care ne-au schimbat si infrumusetat viata

 

Motto:

Dedicat celor doua mari si de nepretuit
prietene ale islamului, Mihaela5 si ThinkAbout,
ambele activiste devotate in sustinerea si promovarea lui.



De la banala periuta de dinti pana la primul spital, este uimitor felul in care inventiile islamice ne-au schimbat viata de zi cu zi.Daca viata noastra zilnica este mai usoara si mai placuta se datoreaza islamului.Daca avem comoditati si cunostiinte temeinice de asemeni le datoram islamului.....

Poate multi nu stiau aceste lucruri, insa musulmanii au inventat toate obiectele, respectiv institutiile din topul de fata, modeland astfel o bucata de istorie. Isi poate imagina cineva cum ar fi viata fara o periuta de dinti, fara operatii sau fara muzica?

Mai jos puteti gasi topul cu 10 dintre inventiile musulmanilor care stau la baza societatii moderne de astazi.

1. Chirurgia



      Al Zahrawi a publicat in jurul anului 1000 o enciclopedie ilustrata de aproximativ 1500 de pagini ce continea informatii despre chirurgie. Enciclopedia sa a fost folosita ca referinta in Europa vreme de 5 secole. Al Zahrawi descoperise ca intestinele de pisica puteau fi folosite pentru a sutura taieturile - o descoperire care a schimbat cursul medicinei. In afara de asta, doctorul a realizat prima operatie de cezariana si a fost inventatorul forcepsului.
 
 
 
2. Cafeaua



    O bem in fiecare dimineata pentru a ne trezi sau pentru aroma, o bem cand iesim in oras sau cand ne intalnim cu prietenii, insa nu multe persoane stiu ca arbustii care dau boabele de cafea au fost prima oara crescuti in Yemen, in jurul secolului 9. In Europa, pretioasele boabe de cafea au ajuns abia in secolul 16, cand un negustor venetian le-a facut cunoscute italienilor.
 
3. Masina de zbor
 


      Profesorul Salim al-Hassani a declarat ca "Abbas ibn Firnas a fost prima persoana care a facut o incercare reala de a construi o masinarie de zbor si sa zboare". Firnas a realizat un aparat cu aripi, asemanator unui costum de pasare, iar cu aceasta a reusit sa se ridice de la sol pentru cateva momente insa in final a cazut la pamant.
 
4. Universitatea


      O printesa pe numele Fatima al-Firhi a infiintat in anul 859, in Maroc, prima universitate care oferea diplome de calificare. Universitatea fondata de ea functioneaza si astazi.
5. Algebra



      Chiar daca majoritatea dintre noi am detestat matematica pe bancile scolii, algebra a ajutat de-a lungul timpului omenirea. Al-Khwarizmi a construit noua ordine algebrica pe baza sistemelor grecesti si hinduse si reprezenta un sistem de unificare pentru numele rationale, irationale si magnitudini geometrice. Acelasi matematician a fost primul care a introdus conceptul de a ridica un numar la o putere.
 
6. Optica


      Exista foarte multe persoane care au nevoie de ochelari pentru a-si corecta problemele de vedere sau pentru a se proteja de radiatiile emise de monitoarele de calculator, iar la baza opticii de stazi stau descoperirile facute de musulmani.
Dupa cum spune profesorul Hassani, "multe dintre cele mai importante progrese in studiul opticii se datoreaza lumii islamice". In jurul anului 1000, Ibn al-Haitham a demonstrat ca oamenii pot vedea obiecte datorita luminii care se reflecta de pe suprafata lor si este mai apoi perceputa de ochiul uman, desfiintand astfel teoriile lui Euclid si Ptolomeu care spuneau ca lumina era emisa de globul ocular.

7. Muzica



Potrivit lui Hassani, muzicienii islamici au avut un impact major asupra Europei iar instrumentele aduse de ei pe continentul nostru au stat la baza multor instrumente ale zilelor noastre.
 
8. Periuta de dinti



      Dupa spusele aceluiasi profesor, in jurul anului 600, profetul Mohammed a popularizat folosirea periutei de dinti. Acesta folosea o ramura dintr-un copac Meswak si isi curata dintii si improspata respiratia. Banala pasta de dinti care este nelipsita din casele oamenilor contine o substanta asemanatoare celei produse de Meswak.
 
9. Cricul


Foarte multe descoperiri in domeniul automaticii au fost puse pe seama lumii islamice iar cea mai cunoscuta inventie este cricul, cu ajutorul caruia oamenii pot ridica obiecte grele cu usurinta. Aceasta 'tehnologie', care ii apartine lui Al-Jazari, a stat mai tarziu la baza multor inventii, de la bicicleta la motorul cu combustie interna.
 
10. Spitalele



      Conform lui Hassani, spitalele, asa cum le stim noi astazi, vin din Egiptul secolului 9 iar primul centru medical a fost infiintat in anul 872 la Cairo.


...........................
Ma bucur sa pot oferi celor doua persoane mentionate mai sus, altora nemetionate, material de invatat si raspandit, care sa incurajeze pesimistii care cred ca omul alb este pe cale de disparitie.
Cred ca foarte curand islamul va gasi si aici o rezolvare optimala.
Amen.

13 comentarii:

Anonim spunea...

Pai ridicarea unui numar la o putere a devenit un fleac odata descoperit cricul.

Anonim spunea...

adica dupa logica ta cam subreda, realizarile unor indivizi de acum peste 1000 de ani este dovada ca islamicii vor gasi o solutie optimala la problemele occidentului ?
abbulafie, fumezi prea mult hashish

viorica abbu spunea...

Adevarul este ca eu nu prea cred, dar nu vreau sa le necajesc pe amicele mele care au mare incredere in infuzia de sange tanar ce vine din orient.Una chiar este pe cale sa rezolve conflictele etnice din Liban,alta din Suedia...incat -incet...

Anonim spunea...

Vezi ca Mihaela sta in Norvegia. Nu cred ca rezolva vreun conflict din Suedia de acolo :)

Anonim spunea...

Viorico, am o curiozitate tehnica, mai! Cum se face ca pe blogul asta nu ai avut nici un vizitator din Lebanon? Adica chiar asa, sa umble unii cu minciuni? Ca oricum ai da-o, tot minciuna e, fie ca folosesti proxy ca sa te ascunzi si sa citesti pe furis lucruri despre care zici ca-s mizerii, fie ca nu stai in Lebanon si atunci chiar ca esti bolnava cu capul ca sa inventezi biografii cu mame libaneze si tati evrei, cand tu esti o biata romanca agramata.

Tu ce zici, Viorico? Cum se rezolva dilema asta intre mincinoasa si mincinoasa si mai mare?

viorica abbu spunea...

Daca urmaresti din cand in cand globul acela care se invarte ai sa vezi online si din Liban si din Norvegia si din Elvetia si din Romania, etc.

Nu-mi fac griji...Blocul de zoaie si gunoaie este facut exact pentru acest public....

mihaela5 spunea...

Primele spitale au aparut cu mult inainte dde inventarea islamului inculto . Asclepio iti spune ceva ? Nu cred.
Univeristatea Nalando era veche de 5000 de ani desteapto . Dar nu conteaza din moment ce islamicii au distrus-o. Algebra era cunoscuta demult de indieni . Islamicii au furat stiinta altora si au nascut mitul cifrei 0 inventat de ei. Inventiile arabe nu inseamna inventii islamice Viorico . Dar parca stii tu ce e una si alta .

mihaela5 spunea...

NU ai publicat nici un mesaj al meu in care iti demontez minciunile, dezinformarile si ineptiile . Zoaie si gunoaie, asta e blogul tau , asta esti de fapt tu . Un gunoi si o zoaie.

viorica abbu spunea...

Oare si Mihaela5 se intreaba de ce rasa alba este pe cale de disparitie ???

Anonim spunea...

Nu, Mihaela5 o ajuta sa dispara. Numai ca nu a aflat asta inca :)

Anonim spunea...

@mihaela5
Mama, nu islamicii au distrus universitatile, bibliotecile etc...nu ii tin partea proprietariei blogului, dar ma ingrozeste nestiinta ta. Exista documentare, exista youtbe. Mongolii au facut prapad pe acolo...İmperiul Mongol...Esti dusa cu pluta pe Dunare sau cu paiul pe conducta. Sa iti dau un link sa vezi cu ochelarii tai de cal?
Pe vremea aceea mongolii nu erau musulmani...erau nomazi..Au ras Damascul..
Doar o idioata este numele meu :))

Anonim spunea...

Anonimule, nu conteaza cine a distrus Damascul, conteaza faptul ca acest articol atribuie musulmanilor lucruri care nu li se pot atribui, pentru ca sunt inventii ale altora. De exemplu, cezariana se numeste cezariana pentru ca era practicata cu mult succes de catre medicii de pe vremea lui Cezar, in mod special de catre medicii militari din armata lui, care au practicat-o si popularizat-o in toate teritoriile cucerite. Daca ar fi fost inventata de Al-Zahrawi, s-ar fi numit zahrawiana, dupa principiul "primul sosit, primul servit". Nu cred ca au inventat-o nici medicii lui Cezar, cred ca se practica inca dinaintea lor, insa ei au facut cunoscuta aceasta metoda de nastere. Deci, Mihaela5 are dreptate - autoarea articolului minte, "potrivind cuvinte goale ce din coada au sa sune" - hai sa latram frumos despre cit bine ne-au facut noua musulmanii. In ce priveste civilizatia musulmana strict, mergi, te rog, la cartile de hadith si citeste cum erau sfatuite de catre Mohamed femeile sa se purifice de "necuratia" menstruala "frecind petele de singe de pe imbracaminte cu unghia si cu putin scuipat. De fapt, sunt muuuulte lucruri interesante in culegerile de hadith.

Anonim spunea...

P.S. Basca sa spui ca muzica este inventie musulmana este strigator la cer...

Trimiteți un comentariu

alegeti va rog un nume daca comentati,
asa este politicos...