Pagini

17 dec. 2012

Imigrare,adaptare si rasism in Tara Sfanta

120.000 Etiopieni traiesc in Israel
1.75 % din populatie.
Este mult ? este putin ?
Depinde cum privim lucrurile.
Depinde daca aportul lor pentru stat este macar egal cu eforturile imense pe care statul le face pentru integrarea lor.
Lipsiti aproape total de meserii,proveniti dintr-o societate inapoiata,tribala, lipsita de multe din cuceririle civilizatiei,noii veniti nu au avut parte de o primirea prea calduroasa din partea populatiei autohtone mai vechi.


Ca si evreii Marocani sau Yemeniti.
Unii dau vina pe frica de boli, altii pe culoarea pielii, altii pe lipsa totala a calificarii care sa le permita castigarea necesarului pentru trai.  
Cu toate astea s-au facut si se fac eforturi financiare imense.
Scoli pentru invatarea limbii ebraice,subsidii la cumpararea caselor de 85-90% din valoarea ei,
ceea ce o familie tanara israeliana nici nu viseaza, subventii diverse de boala, de somaj, de asigurarea unui minim de trai.
Nu, nu este usor, mai ales pentru tineretul care se ridica din aceasta minoritate, tineret neobisnuit cu educatia occidentala, cu democratia si care aluneca repede spre lucruri neplacute.
Parte desigur - parte - reusesc sa invete meserii,sa se angajeze.
Deocamdata,spiritul de trib predomina.
Spun povestile ca Falash Mura,sositi in trei mari actiuni ale statului Israel, in care s-au adus in fiecare faza sute de familii,- deci spun povestile, ca s-au speriat de moarte cand au deschis robinetul la bucatarie si apa a tasnit "din perete". Au fost invatati sa urce si sa coboare scarile si sa nu mai puna muraturile in WC,au fost invatati sa nu faca focul in mijlocul sufrageriei,iar barbatii convinsi ca nu este deloc sub demnitatea lor sa aduca si femeile salariu acasa. Destul sa vezi un film documentar despre Etiopia sa te lamuresti.Eu am vazut.
Tinerii,mai ales dupa armata s-au ridicat,unii soferi pe autobuze,altii la paza,muncitori la curatenie,si chiar mai sus.
Se spune ca femeile s-au adaptat mai repede si servici au gasit mai usor. Pentru cine traieste in norii literaturii:





Pentru cine doar jumatate plina a paharului recomandabil sa veda si sa stie despre  scolile care nu primesc elevi etiopieni, piscinele care ii refuza in incinta lor, donatiile lor de sange aruncate la gunoi de frica SIDA. Din pacate majoritatea sunt gunoieri, paznici la malluri,muncitori necalificati in parcuri.Sanselel lor de a mai invata si a peromova sunt nule.

Afara de cazurile din comunitatea araba, crimele de onoare se fac in randul lor. Dar nici macar asta nu e important.
 
Mulet Araro, a pornit pe jos la Ierusalim de la casa sa din Kiryat Maleahi, si va ajunge la timp pana miercuri, in a participa la demonstratia anti-rasim din capitala.


 
 

Concluzionam: -Etiopienii care demonstreaza impotriva rasismului pe care il simt pe pielea lor in societatea israeliana-sunt antisemiti ???
Si yemenitii din anul 1950 tot antisemiti sunt? Pentru ca cer si azi sa afle unde le-au disparut circa 1000 copii,unii gasiti in gropi comune ?
Antisemiti sunt si cei ce critica ca daca vor sa vina in Israel sa se stabileasca  nu pot, in aceeas masura in care un israelian se poate stabili in orce tara ???
Sau cei carora li se profaneaza mormintele de catre "Tag Mehir"?
Daca reclama acesta actiune sunt antisemiti ??
Din pacate nu pentru reintregirea familiei demonstrau zecile de mii de etiopieni asa cum au incercat evreii pe anumite forumuri sa ne induca in eroare ci impotriva RASISMULUI practicat de populatia israeliana mai veche impotriva noilor veniti.

La Kiryat Malahi,etiopienii s-au ridicat impotriva rasismului,discriminarii. Impotriva rasismului israelian,care nu se poate acsunde dupa numarul de premii  Nobel.

“This is a battle against social injustice and it is not just for the Ethiopian community, it is for everyone in Israel,” commented an organizer, Kiryat Malachi resident Avi Yalou.
“There is institutionalized racism everywhere against the Ethiopians, we see it on every level and in all areas of society. Sadly, it is nothing new and today we are hoping that the rest of Israeli society will take up this battle too.” Yaakov Tala, who has lived in Kiryat Malachi four years, said that such discrimination against Ethiopians has existed locally for a while, but most members of the community refuse to talk or complain about it. “Ethiopians are very quiet people,”
“It is very sad to hear that in 2012 there is still this kind of racism in Israeli society against new immigrants,” she said.

Stiti ce s-a strigat acolo ???
"Sangele nostru e bun doar la razboaie"

....................

Un comentariu:

karma police spunea...

stiu bine problema falashmora-eram in israel cind s-a facut podul aerian din 1990-1991 pentru a aduce evreii falashmora din etiopia in israel-problema este EXTREM de complexa-ei in primul rind sint cei ce au pastrat NEALTERATE toate obiceiurile religioase de pe vremea regelui solomon-si a fost mare scandal in 1991 cind rabinii de la curtea rabinica au vrut sa le interzica obiceiurile i-au facut in toate felurile-era la televizor-si rabinul sef falashmora a cerut o intilnire si au cistigat ei, falashmora demonstrindu-le ca ei au dreptate si ca religia actuala este extrem de edulcorata s-au peirdut multe.
asta o data-alta problema cu rasismul-sint priviti sub orice critica cu toate ca s-au ridicat si dintre ei-de fapt a fost un schimb guvernul israelian a vrut arca destinului ce se pastra la axum in schimb i-au luat in israel-trebuie sa recunoastem totusi ca daca nu se intimpla asta erau macelariti in razboaiele tribale

Trimiteți un comentariu

alegeti va rog un nume daca comentati,
asa este politicos...