Pagini

29 aug. 2013

Pregatiti portofele si zambiti fotogenic - este timpul Zakatului

Abu Hurairah ne spune că profetul Muhammed a spus: „Şapte categorii de oameni vor fi umbriţi de umbra lui Allah în ziua în care nu va exista o altă umbră în afară de umbra Lui:[...]
,......cel care a dat milostenie în taină astfel încât să nu ştie mâna lui stângă ce a dat mâna lui dreaptă, cel care L-a pomenit pe Allah în taină şi i-au lăcrimat ochii.”




Dar iata ca tocmai Organizatia,Fundatia sau Centrul Cultural Islamic din Romania,sau daca va face placere, Asociatia Musulmanilor din Romania,(care -daca va aduceti aminte - nu reprezinta de loc musulmanii romani ) nu a auzit de asa ceva....

Domnul Dan,adevarat, convertit cu putina vechime, dar cu mare zel, ne anunta:
Selam aleykum wa rahmatullahi wa barakatuhu !
Pentru Bucuresti valoarea financiara a zakat al-fitr este stabilita la 15 lei (Ramadan 2011).

Iata trece anul si domnia sa ne mai aminteste odata:
Selam aleykum wa rahmatullahi wa barakatuhu !
Pentru Bucuresti valoarea financiara a zakat al-fitr este stabilita la 20 lei (Ramadan 2012).


Este stabilita???
De catre cine si functie de ce ?
Si unde se depune suma??
Desigur in urnele moscheilor administrate de fundatie.....
Ce se face cu banii?
Simplu ca braga.
Propaganda pentru Fundatie,sau Centru sau Asociatie,cum vreti sa-i ziceti....
Imbracati frumos, cu tricouri din Zakat,cu aparate foto din Zakat,cu masini si benzina din Zakat, cu pachete pe care scrie mare sa se vada cine are pusculita, Caravana poposeste unde e saracia mai mare si se imparte pachetele
Cu sfaturi si dojene desigur,ca musulmanii romani nu practica suficient islamul, nu ajuta la convertiri si prea sunt integrati in societatea romaneasca....!



















Tot pe acel forum -IslamulAzi- cineva intreaba:

-Cui dati zakat al fitr daca nu puteti ajunge la o moschee pana in eid?
Dati-mi o idee


Iar raspunsul a fost atat de simplu:

-unui musulman sarac :)

http://islamulazi.ro/forum/index.php?showtopic=5688&pid=79568&st=0&#entry79568

=======================================

O mica nelamurire a mea,personala......poate domnul Dan,sau alti imami scoliti pe banii Taiba sa stie....
Ce cauta IHH in Romania ?
Acea organizatie pe cale de a fi interzisa chiar in Turcia ????


















http://islamulazi.ro/forum/index.php?app=gallery&module=user&user=634&do=view_album&album=70
http://islamulazi.ro/forum/index.php?app=gallery&module=user&user=634&do=view_album&album=51

==============================
Si inca o mica nelamurire a mea personala...
De ce aceasta actiune nu a fost corelata cu Muftiatul,de ce nu s-au reconditionat moschei sau cimitire,asta desigur in anonimat si pace sufleteasca asa cum indeamna Sfantul Coran ..
Poate D-l Sailor,Muhlisun,Selam,Sevinci,Dan...sau de ce nu...D-na Gabi Um Aisha,sotia sefului, au unele raspunsuri....








































http://islamulazi.ro/forum/index.php?app=gallery&module=cats&do=sc&cat=19&sort_key=idate&order_key=DESC&prune_key=*&st=0

16 comentarii:

Anonim spunea...

Zakat al fitr poti da si sotului tau , de ex,si chiar unui nemusulman .
Nu neaparat sa-i depui in urnele aranjate la moschee , daca nu poti ajunge la ele , sau nu ai incredere ca banii ajung acolo unde trebuie .Si Allah stie mai bine .

Riham

karma police spunea...

soacra mea dadea tot timpul zakat astfel-se stringeau pachetele si se suna inainte de rasarit la usa vecinilor saraci si apoi baietii ce le adusesera fugeau de rupeau pamintul sa nu-i prinda cineva:)

Anonim spunea...

IHH in Romania ??
Exact ceea ce lipsea din peisaj .

Riham

viorica abbu spunea...

O Karma ....te stiu de multa vreme si asa cum spui,asa era.si ma bucur ca ai scris asta aici.Nu cu islamul am ce am, cum mi se scoate pe nas, ci cu intorsatura ingrijoratoare ce a capatat-o practicarea lui dirijata spre anumite scopuri,la care sunt partase fundatii,persoane si fonduri de aiurea.

Riham,
este cu adevarat motiv de ingrijorare.
Stilul acesta nu se potriveste musulmanilor romani.

Anonim spunea...

amuzant inceputul.Cum sa fii umbrit de Allah daca Dumnezeu e imaterial, n-are forma/corp? :-)
Viorica, toata lumea doneaza bani la biserica, atat cat poate fiecare, de ce te miri cand vine vorba de musulmani? Taxa aia pare modica. Cand vine preotul cu crucea, dai 5,10,20,50 ron, cat isi permite, tot un fel de zakat. Toate cultele religioase au zakat.

Anonim spunea...

"De ce aceasta actiune nu a fost corelata cu Muftiatul".

La ortodocsi fiecare da bani la parohia de care apartine. Daca vrea sa doneze si pentru alte cauze, asta e suplimentar, insa plateste in primul rand la biserica de care apartine, banii folosindu-se pentru reconditionari, salarii sau alte achizitii. Daca unii musulmani frecventeaza salile de rugaciune ale fundatiei Taiba, atunci e firesc sa le doneze lor banii si nu moscheilor administrate de Muftiat, in care nu intra si nu-s interesati de proiectele acelei parohii.

viorica abbu spunea...

Anonim 19.02

Parohiile diverse ale ortodocsilor,sunt sub conducerea BOR

Ceea ce arat eu este ca la musulmanii din romania sunt doua conduceri - antagoniste in interese.
In timp ce Musulmanii romani 60.000,turci si tatari din Dobrogea, sunt integrati,devotati statului roman,dar nu sunt fundamentalisti,in plus sunt reprezentati in parlament cu doua mandate,
-Musulamanii arabi 30-35000 veniti dupa 89 si pe parcurs, care au alta practica islamica, sunt subventionati de Arabia Saudita -si nu numai-si vor fundamentalizarea musulmanilor romani.
Si putere politica in parlament.

viorica abbu spunea...

Toate cultele religioase au zakat.

Da,toate cultele religioase te invata sa ajuti pe cei in nevoie,fara a face din asta parada de bune intentii.

Dar cotizatiile la biserica la crestini,la sinagaoga la evrei sau contributiile FIXATE in bani la musulmani nu fac parte din inavataturile niciunei religii.....

Anonim spunea...

Viorica ,zakatul poate fi stabilit.Sa mă explic: exista Zakat si Zakat al ftr.
Zakatul repreZInta 2,5% din banii care o persoana ii are la sfârșitul unui an de zile.Adica dacă am o anumită suma de bani din care am tot papat un an de zile si mi a rămas din ei 1000 de lei sa zicem,2,5% din ei va trebui dat săracilor.
Zakatul al fitr de care vorbim aici ,cel care se da la sfârșitul Ramadanului trebuie sa reprezinte o suma de bani suficientă pt a putea hrani un om pt o zi .Probabil cei 15 lei se considera ca este suficient in Romania.Aici ,in Kuweit,se considera 1dinar.
Milostenia de care se vorbește in citatul respectiv nu este Zakat.Deci ea da se da câtă vrei nu poate stabili nimeni cat
Shushuti

viorica abbu spunea...

Shushuti,multumesc pentru comentariu.
Adaug la el urmatoarele:
Sadaqat al-Fitr este wajib (necesar) si nu obligatoriu.El putea fi dat de stapani pentru sclavi sau de capul familiei pentru restul
el a fost oferit si nu impus, in mancare cereale,branza,curmale,stafide,tocmei pentru a da posibilitate si celui mai sarac sa poata "rupe postul"
Azi notiunea de modestie si ajutor dezinteresat s-a degradat.
Timpul oferirii ajutorului este limitat.
Valoarea minimă este de o sa `(patru pumni duble) de produse alimentare, cereale sau fructe uscate pentru fiecare membru al familiei.

Atunci shushuti daca respectam litera cu litera ce a facut si a spus Profetul Muhammed ...de ce facem pusculite comune de adunat fonduri ???
----
Zakatul in general este si act de caritate si act de mantuire proprie.
Zakat este o modalitate de a redistribui bogatia
Mentionat in Coran,valoare lui a fost stabilita intai de Abu Bakr,apoi de cel de-al doilea si al treilea calif.
Desi unul din cei 5 stalpi ai islamului,Zakatul ramane totusi sa fie pletit de cei ce au posibilitati sau venituri.
Sunt state care aduna sumele centralizat,sunt locuri unde organizatii voluntare fac asta.
Zakatul apare ca un regulator,o taxa pe bogatie,caci lucrurile personale,o casa,nu sunt zakatabile.
Si ultimul lucru,zakatul nu trebuie folosit decat pentru nevoile comunitatii si pentru saraci.
Nicidecum pentru investitii,iar cei implicati direct nu au voie sa-l foloseasca (aici este azi modificarea in rau)

viorica abbu spunea...

Revenind de la teorie la practica,imi spune o prietena ce traieste multi ani in tarile golfului,ca practicanta tanara fiind a vrut sa faca totul ca la carte.Dar acolo nu prea sunt saraci,iar bogatii nu numai ca nu tin postul complet dar nici vorba de zakat.
Asta in patria islamului.

Anonim spunea...

Chiar,ce e cu tricourile alea pe care scrie Zakat??!! Pai banii investiți in ei ii dădeau la săraci.Sau or fi fost din pusculita?

Anonim spunea...

Viorica, de ce amesteci politica cu religia? Tatarii sunt reprezentati in Parlament, fiind o minoritate etnica, nu musulmanii. Romanii, alaturi de unguri si alte minoritati conlocuitoare sunt reprezentati in Parlament, reprezentarea avand la baza criteriul etnic, nu religios.

Unknown spunea...

Nu stiu cat de mult ajuta ei pe acei musulmani saraci ... dar daca cineva s-ar duce sa le ceara ajutor nu le-ar da un cent ..... credeti-ma .... doar reclama poze se pot face ... dar ca sa crezi ca e adevarat ce spun doar incearca si ai sa te convingi ca spun adevarul..

Anonim spunea...

Viorica ai dreptate ,zakatul al fitr nu trebuit destinat investițiilor ci direct omului sărac sa rupă '' postul.Si vad ca si pe aici in golf se dau alimente in special orez si curmale.Dar in același timp se pot da si bani care pot fi colectati de o asociația caritabila si trimiși intr o tara unde oamenii au nevoie (Somalia de ex)dacă aici nu se pot găsi oameni nevoiasi
Știu ca profetul Mohamed a recomandat ca atunci când Intentionezi sa daI cuiva ceva sa incepi cu ce apropiați tie (ca familie dar si geografic -adica vecini ..:de casa ,de strada,de cartier si ASA mai departe ...)Iar când nu mai gasEști pe nimeni nevoias e treaba asociatiilor de caritate sa găsească .
Aici in Kuweit nu cred ca e ușor sa gasesti un om sărac.Bineinteles kuweitian este exclus ,mă refer la alte nationalitati.Câtă mâncare se arunca la gunoi când alții in alte tari nu au nici după ce bea apa sau nu au nici apa sa o bea.Pt ei acele 4 mâini de orez fac mult.
Cred totusi ca n Romania sunt mulți nevoiasi care au dreptul la Zakat al fitr si Musulmaniii care au posibilitatea sa îl dea au obligația sa ii găsească pe acei oameni /(nu cred ca e f greu) fără sa apeleze la asociații care cine știe ce fac cu banii.In zilele noastre nu mai poți fi sigur de nimic.Ce i n mana nu i minciuna.Eu prefer sa dau cuiva pe care l vad n fata ochilor si multumesc lui Dumnezeu l am găsit anul asta.
Shushuti

viorica abbu spunea...

Shushuti,
multumesc mult pentru precizari.
Sunt extrem de utile pentru cei ce sunt la primii lor pasi in islam,
dar sunt utile si in a arata ca musulmanii citesc,se documenteaza,cunosc si sunt initiati in cele scrise in Coran si nu pot fi usor dusi cu presul.

Trimiteți un comentariu

alegeti va rog un nume daca comentati,
asa este politicos...