Pagini

17 iul. 2015

Cum vad eu, problema greceasca......

Cum vad eu problema greceasca......
In orice economie, la fel ca in orice afacere, imprumuturile sunt lucru obisnuit si logic
Construim o autostrada, da? De ce sa grevam bugetul national la capitolele sensibile pentru constructia ei si sa nu luam un imprumut? Returnabil in 10 ani in rate sa zicem.Si in valoare de 5 miliarde euro, tot sa zicem.
Cum face omul gospodar ?
Termina autostrada in 2 ani, nu se lalaie 10 ani. In loc sa plateasca statul de la buget 2.5 miliarde in fiecare an, plateste 500 milioane in 10 ani.Plus dobanda convenita la inceput.
Doar ca , omul gospodar, dupa 2 ani pune taxa pe autostrada si uite asa incepe deja sa aiba ceva profit, si daca traficul e mare si pozitia buna, isi poate scoate in cei 8 ani ramasi –investitia
Ce face omul negospodar?
In primul rand nu vinde tara.
Asa ca trage o antrepriza babana cat un minister, cu salarii babane si condirtii babane, care antrepriza ia cateva lucrari particulare, al caror cost il acopera din imprumut.
Trec doi ani, autostrada este inca poteca de munte, opozitia tipa , presa tipa, asa ca statul mai ia un imprumut tot de 5 miliarde si tot pe 10 ani.
De data asta i s-a cerut sa raporteze un km de autostrada /trimestru, sa zicem.
Se taie iar panglica, lucrurile incep voios si avanzeaza primii 2-3 Km , creditorii spera sa fie bine, doar ca vin alegerile si opozitia pare ca a castigat putere.
Coalitia nu se lasa, lasa insa autostrada si cu banii ramasi mareste salariil si mai da de lucru la fo 10.000 bugetari care promit solem sa ii voteze.
Manevra dibace, care ii mentine la putere, creditorii miros ceva, doar au trecut 5 ani si returnarea imprumuturilor intarzie, asa ca Ssolutia e simpla. Este simpla pentru ca ulciorul inca merge la apa.
Se ia al treilea imprumut cu dobanda ceva mai mare, care sa acopere restantele primelor doua si din ce ramane sa se termine autostrada.
Nu ramane mult, ceace ramane din imprumut se duce pe consolidarea puterii politice a coalitiei de guvernare, ceva alocatii marite, ceva TVA micsorat, ceva pensii mai devreme decat devreme,ceva alocatii de stat.
Si asa omul negospodar se trezeste cu trei imprumuturi neplatite, cu 3 Km de autostrata si cu Troika la usa.Deocamdata fara politie.
Se servesc cafele, merdenele si minciunele si se capata un respiro.
Coalitia fuge la Casa de bani sa vada cat impozit s-a strans si vede ca nu s-a strans mai nimc.A venit vremea faptelor.Prima este scoaterea sindicalistilor in piata sa demonstreze.Nu conteaza ce, demonstratie sa fie.Apoi incep aducerile aminte din primul razboi mondial al doilea razboi mondial.
Troica lacrimeaza, omul nostru negospodar lacrimeaza si el si mai capata o pasuire si un nou imprumut sa astupe imprumutul luat, care trebuia sa astupe primele doua imprumuturi nerambursate care trebuieau sa astupe cheltuielile unei amarate de autostrade …
Aia cu imprumuturile cer masuri de austeritate.
"Masuri de austeritate insemna saracie" zice omul negospodar.
Creditorii ii explica :"Masurile de austeritate le iei cand esti in saracie"
Suparare mare, divortul e la usa, - o parte nu vrea sa piarda banii, cealalta zice ca nu are de unde sa-i dea, ba mai cere o portie, incepe tocmeala .
Creditorul cheama baietii in ajutor, omul nostru cheama pielile rosii de la rasarit, Tunete si fulgere,, doar ca nu se arunca cu pantofii unii in altii dupa bunul obicei oriental….
Acum, lucrurile s-au linisit.
Principiul a fost salvat, austeritate va fi cat cuprinde si toate astea din cauza unei autostrade.
De aceea va spun .
Nu mai construiti autostrade…..Ele sunt pricina tuturor necazurilor….
(Orice asemanare cu grecii este pur intamplatoare)

Un comentariu:

cherie spunea...

Imprumuturile nu sunt chiar asa de "gospodaresti" cum spui tu... (dupa parerea mea...)
Imprumuti cand ai facut o socoteala si ai calculat ca daca imprumuti cu acesti bani "poti" sa deschizi o afacere ce aduce profit, un profit din care poti recupera banii dati macar pe dobanda cu care faci acel imprumut, altfel esti un prost gospodar.
Sa vinzi tara este ca si cum te-ai indatorat ca prostul si esti nevoit sa iti vinzi o parte din casa in care locuiesti bancii care te-a imprumutat si dupa aceasta vanzare locuiesti in comun cu cineva. Cu cineva prin care banca care te-a imprumutat iti aduce in continuare aminte ca mai ai de platit o jumatate de datorie care creste, si iar creste....Mie nu imi convine locuitul in comun cu cineva... Am locuit asa si stiu cum este.
Soselele sunt necesare dar, daca le construieste cel care le foloseste din banii lui, adica ori statul cu bani de impozite, ori o firma care strange banii cheltuiti din taxe de folosinta.
Nu din imprumuturi de la cineva care spune ca asta te va imbogati....
Parerea mea !

Trimiteți un comentariu

alegeti va rog un nume daca comentati,
asa este politicos...