Pagini

5 feb. 2011

o zi cruciala pentru presedintele Mubarak si nu mai putin pentru intreaga omenire

Referitor la situatia din Tunisia intai ,apoi din Egipt,vreau sa fac cateva remarci.

M-a frapat in primul rand,surpriza totala care au produs-o aceste miscari populare in lumea occidentala,in lumea araba si chiar in Asia.
In mod paradoxal,desi importanta tarilor din Orientul Mijlociu datorita petrolului este mare,toata lumea a fost prinsa pe picior gresit.
Cum se poate explica asta cu toate mijloacele de informare spionaj si contraspionaj ?
Eu cred ca explicatia este simpla....Satulul nu crede la cel flamand si nici nu stie ce putere are omul care nu mai are ce pierde.Cu ochii la arme,la generatoare atomice,la sateliti si contra-satelisti,la rachete si contra-rachete,au pierdut din vedere OMUL...!!
Sunt in Orientul mijlociu 16 state musulmane,arabe (Iran este persana):Algeria, Arabia Saudita, Egipt, Irak, Iran, Iordania, Kuwait, Liban, Libia, Maroc, Oman, Qatar, Siria, Tunisia, Emiratele Arabe Unite si Yemen
In trei din ele, in timp relativ scurt s-a instalat haosul: Liban, Tunisia si Egipt.Celelalte 13 sunt dictaturi in faze diferite de subrezire.

Care ar putea fi trasaturile comune ale acestor state?
sa vedem:
-Populatie tanara.Daca in Europa media de varsta este 40 de ani,in aceste tari este 24,2ani
-Rata mare a somajului.Daca punem deoparte tarile din Golf,bogate,in rest rata somajuluyi este 13%
-PIB-ul acestor tari arata o mica contributie la economia globala.Din nou cu corectura corespunzatoare datorita tarilor din Golf care denatureaza cifrele.
-Lucru pozitiv,datoria externa a lor este mica,relatiile cu bancile mondiale reduse ca si efectul crizei mondiale ceea ce le fereste de situatii de faliment
-Producatoare de titei si gaze naturale in special,de export de forta de munca in tarile bogate.

Ca atare,haosul instaurat in aceste tari poate fi fatal intregii lumi.Scaderea aprovizionarii cu petrol poate produce un dezastru in lant.Punerea pe butuci a unor industrii, paralel cu cresterea preturilor la consumator.
Timpul scurt nu permite tarilor industrial dezvoltate sa gaseasca inlocuitori energetici la asemenea valoare.
Economia mondiala a mai suferit astfel de crize petroliere: in 1973 dupa razboiul arabo-israelian de Yom Kippur, in 1979 dupa revolutia islamica din Iran si in 1990 dupa primul razboi din Irak.
Dar largita,la mai multe state,consecintele sunt cu adevarat imprevizibile.
Intr-adevar o zi cruciala pentru presedintele Mubarak,
dar la fel de cruciala pentru omenirea intreaga.


Majoritatea covarsitoare a datelor din acest articol provin din CIA Factbook si BP Statistical Review of World Energy 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

alegeti va rog un nume daca comentati,
asa este politicos...