Pagini

19 iul. 2015

Beit El (Casa Domnului ) din teritoriile ocupate

De data asta conflictul este pentru Beit El..
Localitate implantata adanc in teritoriul palestinian al Cisiordaniei
si inconjurata numai de sate arabesti.

Beit El.jpg   beit el-1.jpg

De data asta, conflictul este in randul coalitiei de guvernamant.
Intre aripa de extrema dreapta a "Casei Evreiesti", aflata in coalitie,  intre Consiliul Colonistilor din West Bank
si Nethaniahu pentru  inghetarea deocamdata temporara a constructiilor

Nu avem destul teren, se vaita locuitorii asezarii Beit El pentru terenuri de joaca pentru copii, pentru parc, pentru spatii comerciale....

In 1970 un teren privat palestinian intre doua sate arabesti a fost rechizitionat de armata pentru un avantpost.Jabel Artis
Procedura cunoscuta, tricul este deja folosit.
Asa ca in 1977, 17 familii se aseaza lanfa postul militar si pun bazele asezarii Beit El.
Apoi au aparut Beit El Est (Tel Haim) cand s-a declarat ca pamantul a fost cumparat de la proprietar -Hussein Farahat-care era mort de 32 de ani !
Fiti atenti aici....
Guvernul recunoaste proprietatea palestiniana asupra terenului, dar Inalta Curte aproba totusi existenta asezarii pe acest teren din motive de Securitate Nationala (!)
Statul Israel declara ca prezenta colonistilor va inceta odata cu necesitatea militara a prezentei lor acolo....
250 de case sunt construite pe teren proprietate araba. ilgale,
Unde?
In singura democratie din Orientul Mijlociu.................!!

Intre timp colonostii cresc ca numar si se extind pe terenurile palestiniene din jurul localitatii

Imagine publicată

In 2012 Statul Israel este nevoit ca returneze pamantul acaparat un nordul localitatii decatre Societatea pentru Dezvoltarea Yeshiva  Beit El , in urma unui proces cu proprietarul pe care il pierde.
Locuitorii se pregatesc pentru a se opune cu forta evacuarii.
Statul Israel cedeaza.
Si promite avantaje fara precedent locuitorilor ramasi.
In timp ce bolnavii  din Israel, stau pe coridoare din lipsa de paturi, din impozitele lor se construieste pentru cei 3000 de locuitori din Beit El un modern spital, o scoala pentru fetele religioase, un nou consiliu local,doua cladiri publice comunitare.
religiosii preseaza guvernul lui Bibi care pluseaza la avantajele si asa enorme, locuinte pentru cadrele didactice ale scolilor talmudice, despagubiri pentru cei evecuati si plata chiriilor pana se vor muta in casele lor, eliberarea terenului bazei militare si construirea pe el a 300 de locuinte.

Scandalos.
Pur si simplu scandalos pentru platitorul de dari si impozite din israel, ai carui bani se duc in colonii, in scoli religioase in salarii mari si avantaje la fel de mari

Scandalos
Comunitatea religioasa din Beit El nu produce nimic, afara de indoctrinare religioasa, antistatala, nu contribuie cu nimic la buget, dar o duc infinit mai bine si la un nivel de trai mai ridicat decat fraierii ce muncest ore suplimentare si economisesc sa termine luna.
Pardon, era sa gresesc.Exista totusi o cizmarie, o brutarie, 3 tamplarii si.....o fabrica de vin....
Normal, excrocheria trebuie sarbatorita....!

17 iul. 2015

Cum vad eu, problema greceasca......

Cum vad eu problema greceasca......
In orice economie, la fel ca in orice afacere, imprumuturile sunt lucru obisnuit si logic
Construim o autostrada, da? De ce sa grevam bugetul national la capitolele sensibile pentru constructia ei si sa nu luam un imprumut? Returnabil in 10 ani in rate sa zicem.Si in valoare de 5 miliarde euro, tot sa zicem.
Cum face omul gospodar ?
Termina autostrada in 2 ani, nu se lalaie 10 ani. In loc sa plateasca statul de la buget 2.5 miliarde in fiecare an, plateste 500 milioane in 10 ani.Plus dobanda convenita la inceput.
Doar ca , omul gospodar, dupa 2 ani pune taxa pe autostrada si uite asa incepe deja sa aiba ceva profit, si daca traficul e mare si pozitia buna, isi poate scoate in cei 8 ani ramasi –investitia
Ce face omul negospodar?
In primul rand nu vinde tara.
Asa ca trage o antrepriza babana cat un minister, cu salarii babane si condirtii babane, care antrepriza ia cateva lucrari particulare, al caror cost il acopera din imprumut.
Trec doi ani, autostrada este inca poteca de munte, opozitia tipa , presa tipa, asa ca statul mai ia un imprumut tot de 5 miliarde si tot pe 10 ani.
De data asta i s-a cerut sa raporteze un km de autostrada /trimestru, sa zicem.
Se taie iar panglica, lucrurile incep voios si avanzeaza primii 2-3 Km , creditorii spera sa fie bine, doar ca vin alegerile si opozitia pare ca a castigat putere.
Coalitia nu se lasa, lasa insa autostrada si cu banii ramasi mareste salariil si mai da de lucru la fo 10.000 bugetari care promit solem sa ii voteze.
Manevra dibace, care ii mentine la putere, creditorii miros ceva, doar au trecut 5 ani si returnarea imprumuturilor intarzie, asa ca Ssolutia e simpla. Este simpla pentru ca ulciorul inca merge la apa.
Se ia al treilea imprumut cu dobanda ceva mai mare, care sa acopere restantele primelor doua si din ce ramane sa se termine autostrada.
Nu ramane mult, ceace ramane din imprumut se duce pe consolidarea puterii politice a coalitiei de guvernare, ceva alocatii marite, ceva TVA micsorat, ceva pensii mai devreme decat devreme,ceva alocatii de stat.
Si asa omul negospodar se trezeste cu trei imprumuturi neplatite, cu 3 Km de autostrata si cu Troika la usa.Deocamdata fara politie.
Se servesc cafele, merdenele si minciunele si se capata un respiro.
Coalitia fuge la Casa de bani sa vada cat impozit s-a strans si vede ca nu s-a strans mai nimc.A venit vremea faptelor.Prima este scoaterea sindicalistilor in piata sa demonstreze.Nu conteaza ce, demonstratie sa fie.Apoi incep aducerile aminte din primul razboi mondial al doilea razboi mondial.
Troica lacrimeaza, omul nostru negospodar lacrimeaza si el si mai capata o pasuire si un nou imprumut sa astupe imprumutul luat, care trebuia sa astupe primele doua imprumuturi nerambursate care trebuieau sa astupe cheltuielile unei amarate de autostrade …
Aia cu imprumuturile cer masuri de austeritate.
"Masuri de austeritate insemna saracie" zice omul negospodar.
Creditorii ii explica :"Masurile de austeritate le iei cand esti in saracie"
Suparare mare, divortul e la usa, - o parte nu vrea sa piarda banii, cealalta zice ca nu are de unde sa-i dea, ba mai cere o portie, incepe tocmeala .
Creditorul cheama baietii in ajutor, omul nostru cheama pielile rosii de la rasarit, Tunete si fulgere,, doar ca nu se arunca cu pantofii unii in altii dupa bunul obicei oriental….
Acum, lucrurile s-au linisit.
Principiul a fost salvat, austeritate va fi cat cuprinde si toate astea din cauza unei autostrade.
De aceea va spun .
Nu mai construiti autostrade…..Ele sunt pricina tuturor necazurilor….
(Orice asemanare cu grecii este pur intamplatoare)

14 iul. 2015

Dosarul Iranian si grijile lui Bibi

Benjamin Nethaniahu si-a luat obligatia in fata poporului, sa tina in mana si sa rezolve pericolul Iranian.
Explicat in special prin posibilitatea sigura de a detine arma nucleara
Aceasta sperietoare i-a adus doua cadente, pentru ca poporul, naiv ca tot poporul, l-a crezut si  l-a votat.
Ca sa arate puterea lui mondiala a facut ce nici un prim ministru Israelian nu a mai facut.
A stricat relatiile Israelului cu America.
Grosolan si inconstient.
A asmutit Congresul -republican -impotriva presedintelui lor si impotriva democratilor.
Grosolan si inutil.
Aceasta infatuare de neam prost de care sufera a adus Israelului pagube de imagine  incomensurabile si nu numai de imagine.
De data asta  este acordul nuclear al SUA, Chinei si Americii, UE si altor tari cu Iranul.
O sa spuneti ca nu vizita lui impertinenta in Congresul american, contra vointei presedintelui Obama, a dus in final la incheierea acordului.
Eu spun ca si asta a contat.
Kerry care a finisat si semnat acordul azi dimineata, impreuna cu Iranul si restul delegatiilor a fost personal jignit de israelieni dupa vizita la Tel Aviv.
A primit asigurarea ca nu se na mai construi interitoriile ocupate, nici nu a luat inaltime avionul si s-a semnat pentru construirea a 2000 de case.

Congresul va spune parerea despre acorudul nuclear.
dar atat.
Republicanii , prietenii lui bibi sunt in minoritate
Congresul nu  poate anula contractul semnat.
Tot ce poate face congresul este sa puna o frana, neaproband ridicarea sanctiunilor economice si militare asupra Iranului.
Dar la asta presedintele spune "veto" si ca sa castige in fata lui, congresul are nevoie la a doua runda de 2/3 din voturi.

La voturile republicane trebuiesc sa se adauge 17 voturi ale democratilor ca piarda presedintele si sa i se anuleze Veto
Nu se va intampla.

Ce se va intampla va fi ca Obama va sugera ca si Israelul sa deschida verificarilor comisiei pentru neproliferare nucleara reactorul lui de la Dimona

Asa va suna palma cu care Obama va intoarce obraznicia lui Bibi

1 iul. 2015

Viata evreiasca si complexitatea ei.


Viata evreiasca si multiplele ei fatete.
Imbinarea placutului cu utilul, a rugaciunii cu placerea.

Orasul Uman din Ucraina,  a devenit un fel de Mecca credinciosilor rabinului Nachman Breslover
sau Nachman din Uman dupa numele orasului unde este inmormantat
Dorinta fiecarui adept al lui si al miscarii hasidice ce a genetat-o este vizita la mormantul lui Rebbe, vizita aducatoare de putere, sanatate, bucurie in viata asa cum spune insusi rabbi:

"Dacă cineva vine la mormântul meu, si pune o monedă pentru caritate, și spune cei zece Psalmi [Tikkun HaKlali], îl voi scoate din adâncurile Iadului". Nu contează ce-a făcut până în în acea zi, dar din acea zi, el trebuie să ia asupra sa să nu se întoarcă la căile lui
nechibzuite "

Imagine publicată


Orasul Uman are 85.000 locuitori, iar numarul anual al pelerinilor ajunge la 250.000/an
Ei vin in special de Anul nou evreiesc, si de Sucot.
Aceasta industrie turistica rostogoleste milioane de sekeli.
O saptamana in aceasta localitate poate costa 1700 de dolari.
De altfel municipalitatea a facut eforturi de a renova si intretine mormantul rabinului.

Sigur, marea majoritate vin pentru a se ruga, iar altii vin sa imbine utilul cu placutul.
dupa rugaciune se duc la prostituate.
In perioada sarbatorilor este o asa de mare cerinta, incat prostituatele din Kiev, iau trenul si dupa 2 ore coboara in oras sa ajute tovarasele de meserie
Sida sau alte boli ?
Rabi are grije....
Familia din Israel stie ?
Bineinteles ca nu.
La proxenetii locali ucrainieni s-au alaturat cei din Israel goniti de lege.
Traiesc in Uman 250 de israelieni veniti in ultimii 15- 20 de ani.
Parerea lor despre fenomen ?
Simplu....Este o incercare la care trebuie sa faci fata, iar daca nu ai facut, te rogi mai mult si mai convins si se rezolva....
Sunt elevi de Ieshiva, care vin pentru a 3-4 oara aici, sunt altii care au lasat femeile si copii in Israel si s-au lipit la cate o localnica pe care incearca sa o converteasca....
Marea majoritate  a meseriaselor, au invatat sa se imbrace "decent" ca sa nu raneasca sentimentele religioase ale clientilor.....

Imagine publicată

Si sa se sutraga patruleleor de modestie, infiintate de religiosi "clasici ", ca sa starpeasca fenomenul
Dar actiunea a incetat datorita refuzului pelerinilor de a contribui cu 5 dolari la aceste patrule....